Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Zöldhulladékból komposzt
A lakosság évente hat alkalommal ingyenesen rakhatja le a zöldhulladékot a Harkai úti telepen Fotó: Németh Péter

Az STKH az előre meghirdetett időpontban szállítja el a zsákokat

Zöldhulladékból komposzt

| P. Horváth László | Zöld Sopron

­Idén is elszállítja a házak elé kitett zöldhulladékot az STKH Kft. Sopron családi házas övezeteiből tavasztól őszig, az előre meghirdetett napokon viszik el a gyűjtőzsákokat.

Ilyenkor tavasszal különösen időszerű foglalkozni a zöldhulladékkal. A szolgálató, a Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási (STKH) Kft. idén is megszervezi a kertekből összeszedett zöldulladék: fa, bokornyesedék, apró gallyak, lenyírt fű, falevelek elszállítását.

Az időpontokról, illetve a városrészek felosztásáról részletes információk a www.stkh.hu oldalon találhatók. A következő szállítási időszak május elején kezdődik, ezt követően novemberig minden hónapban elviszik a házak elé kihelyezett zsákokat. A társaságnál felhívták a figyelmet, hogy csak a cég emblémájával ellátott zöldhulladékgyűjtő zsákokat gyűjtik össze, illetve azokba kizárólag zöldhulladék kerüljön.

A 170 literes zsák 220 forintért vásárolható meg a Harkai úti ügyfélszolgálati irodában. (Az STKH Állomás utcai zöld boltja korábban már bezárt). Itt például papírt, műanyagot, hungarocellt gyűjtő zsákokat is beszerezhetünk.

Azok, akiknél nagyobb mennyiség gyűlik össze, a Harkai úti komposztálótelepen is lerakhatják a zöldhulladékot. A soproniak évente hatszor, alkalmanként legfeljebb 300 kilo­gramm mennyiséget rakhatnak le ingyenesen. A telepen a lakcímkártya bemutatása után követni kell a személyzet útmutatását, és a hulladékot saját magunknak kell lerakni. A begyűjtött avarból komposztot készítenek, amelyet a lakosság is megvásárolhat. A nyári időszakban a Harkai úti telep hétfőtől péntekig 10–18 óra, szombaton pedig 8–16 óra között tart nyitva. Telefonszám: 99/315–283. Az STKH tájékoztatásában felhívta a figyelmet arra is, hogy a zöldhulladék gyűjtésével védjük a környezetet és a levegőt is, hiszen azt így nem kell elégetni a kertben. Nem mellesleg sokkal kevesebb zöldhulladék kerül az erdők szélére, elhagyatott területekre, utcákra.

A májusi szállítási időpontok

Bánfalva, Ibolya lakótelep, Brennberg, Görbehalom: május 6., Lövérek: május 7., Sopronkőhida, Tómalom, Jánostelep, Golgota: május 13., Aranyhegy, Ravazd utcai lakótelep, Pihenőkereszt, Balfi utca, Belváros: május 14., Kurucdomb, Deák tér, Kőfaragó téri lakótelep: május 20., Virágvölgy, Jereván lakótelep: május 21., Ágfalvi lakótelep: május 27., Sopron-Balf: május 28.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...