Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Barangolás a természetben
Tavaly rendkívül népszerűek voltak a Fertő–Hanság Nemzeti Park kenutúrái, ezek során a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a belső tavak élővilágát mutatják be. Fotó: Fertő–Hanság Nemzeti Park

Minden évben hirdetnek kerékpáros és gyalogos túrákat is

Barangolás a természetben

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros túrákon kívül újdonságokkal is előrukkolnak.

A tavaszi–nyári szezonban a nemzeti park munkatársai folyamatosan izgalmas túrákat szerveznek.

– Tavaly rendkívül népszerűek voltak a kenutúráink – tudtuk meg Geréné Földvári Arankától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park Ökoturisztikai és Környezetnevelési Osztályának megbízott vezetőjétől. – Ennek során a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak szinte zavartalan élővilágát mutatjuk be. Ezek a programok remek alkalmat kínálnak növénytani ismereteink gyarapítására és a madarászkodásra. Felújítottunk egy régi Land Rover Defendert, mellyel az érdeklődők a hajdani vadvízország, a Hany rejtett útjain barangolhatnak. Az izgalmas szafari során a Hanság nehezen megközelíthető területeinek gazdag élővilágába pillanthatnak be a résztvevők, és Hany Istók nyomán haladva találkozhatnak szürkemarhákkal, bivalyokkal és madarak sokaságával.

Ahogy minden évben, kerékpáros és gyalogos túrákat is hirdetnek a Fertő környékén és a Hanságban, valamint a Szigetközben. A Soproni-hegységben egy könnyű séta során élvezhetjük a friss hegyi levegőt a festői szépségű Hidegvíz-völgyben, a Rák-patak partján haladva. A madarak édes dalolásával a háttérben a túravezető érdekes történeteket mesél az élővilágról, a környék ritka virágairól, izgalmas rovarjairól.

– Szintén újdonságként szerepel a nemzeti park kínálatában a nagycenki, több mint kétszázötven éves hársfasor megtekintése – folytatta Geréné Földvári Aranka. – Hazánk egyik elsőként (1942-ben) védetté nyilvánított területén számos faj képviselője rejtőzködik, melyek megfigyelésében távcsöveket is segítségül hívunk. A csáfordjánosfai tőzikés erdő szépségeit nem csak a virágzáskor érdemes felfedezni. A Répce ösvény vonalát követve a Répce folyó tájformáló erejéről, a partját szegélyező galériaerdőkről, az ártereiben meghúzódó értékes mocsárrétek és keményfás ligeterdők élővilágáról tudhatnak meg adalékokat az érdeklődők. 

Tekintse meg kvízünket!

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek