Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Az újrahasznosítás jegyében
– Workshopjainkon látogatóink is megtanulhatnak újrahasznosító trükköket – mondta a vasárnapi rendezvényről Molnár Alexandra. Fotó: Filep István

Molnár Alexandra: Lassítsuk a divatipar világszintű rombolását!

Az újrahasznosítás jegyében

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Bemutatókkal, tervezőkkel és workshopokkal vonultatja fel az újrahasznosításban rejlő lehetőségeket az a vásár, amelyet idén első alkalommal vasárnap rendeznek meg a Vinodomban.

A Fashion Revolution ­Week keretein belül várnak mindenkit az első soproni ­ReFashion PoP-Up vásárra a Vinodom közösségi vinotákában, a Deák téren. A rendezvény április 21-én 10 órakor kezdődik, célja felhívni a figyelmet a rengeteg kidobott, kukába kerülő ruhadarabra. Arra, hogy kreativitással ezek az anyagok mind-mind visszahozhatóak a körforgásba, így csökkenhet az új termékek megvásárlása által generált túlfogyasztás és túltermelés.

– Tervezőként bemutatjuk, mi miben látjuk az etikus, fenntartható divatot, mit teszünk azért, hogy kicsit lassítsuk a divatipar világszintű rombolását – kezdte Molnár Alexandra, a rendezvény megálmodója. – Workshopjainkon látogatóink is megtanulhatnak néhány újrahasznosító trükköt, kipróbálhatják magukat az újratervezői szerepben. A soproni Handler Nándor-technikum idei, nagyszabású divatbemutatóját is láthatják kora délután, mely szintén a fenntarthatóság és környezettudatosság témája köré szerveződik. Ezt követi egy szakmai kerekasztal-beszélgetés, melyen meghívott vendégeink értékelik a bemutatót, majd több aspektusból is körbejárják a fenntartható divat témáját.

A meghívott vendégek között szerepel Süle Kati, a fenntarthatóság hazai ikonja, stílustanácsadó, oktató, influencer; Szakács Gábor, a nemzetközi haute couture és divatmárkák kiváló szakértője, blogger; Walek Gabi, a Fashion Revolution Hungary koordinátora. A soproni használtruha-piac helyzetéről munkatársunk, Madarász Réka stíluskommunikátor, szín- és stílustanácsadó, a fiatalok edukálásáról Schmuck Vivien, a Handler Nándor-technikum igazgatóhelyettese beszél majd. A résztvevők között lesz Pappné dr. Vancsó Judit egyetemi docens, a Soproni Egyetem Ökológiai Gazdaságtan Intézetének igazgatója is.

– A beszélgetés célja, hogy a fiataloknak megmutassuk, milyen sok szempontból lehet a fenntartható divatot vizsgálni, mennyi lehetőséget rejt ez a terület. Megmutatni nekik, mit tud elindítani az ő munkájuk – zárta a soproni tervező.

Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...