Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

P. Horváth László cikkei

Tavaszias arcú tél

Tavaszias arcú tél

2019. 02. 18. | P. Horváth László

A korábbi feljegyzések alapján idén még korai lenne temetni a telet. Tavaly az első márciusi hajnal térségünkben -20 Celsius-fok körüli hőmérsékletet hozott. Az is igaz, hogy egyre csökken a fagyos napok száma a leghidegebb évszakban.

Fontos felvételi határidő

Fontos felvételi határidő

2019. 02. 06. | P. Horváth László

Közeleg a határidő: február 15-ig kell a végzős diákoknak kiválasztani azt a felsőoktatási intézményt, ahol tanulni szeretnének. A jelentkezést rögzíteni kell az arra szolgáló elektronikus rendszerben. A Soproni Egyetem is várja a leendő hallgatókat.

Gyorsuló gyorsforgalmi

Gyorsuló gyorsforgalmi

2019. 01. 30. | P. Horváth László

Az M85-ös gyorsforgalmi út hiányzó Csorna–Sopron–Tómalom (Fertőrákos) közötti szakaszán javában tart a kivitelezés: zajlanak a földmunkák, elkezdődött a betonműtárgyak próbacölöpözése. Ezzel párhuzamosan elkezdődött a lőszermentesítés.

Új rendezvénytér

Új rendezvénytér

2019. 01. 30. | P. Horváth László

A kormánydöntés értelmében közel egymilliárd forint támogatást kap Sopron azért, hogy a helyiek által harkai platóként ismert területen az önkormányzat kiépítse a rendezvényekhez szükséges infrastruktúrát. Ez a VOLT Fesztivál otthona is!

A szakképzés jövőjéről

A szakképzés jövőjéről

2019. 01. 23. | P. Horváth László

Szakmai konferencián mutatták be a Soproni Szakképzési Centrumban lezárult főbb fejlesztéseket, valamint tanácskoztak a szakképzés aktuális kérdéseiről. Elhangzott: a városban és a térségben élő felnőttek számára nyelvi képzést indítanak.

Kedvelt tanösvények

Kedvelt tanösvények

2019. 01. 23. | P. Horváth László

Hétvégente több százan – gyerekek és felnőttek – keresik fel az erdőgazdaság tavaly átadott két tanösvényét. A soproniak és az ide látogató turisták pedig szívesen sétálnak a parkerdőben. Ugyanakkor – sajnos – a rongálások mellett sem mehetünk el szó nélkül.

Slágerkönyvek

Slágerkönyvek

2019. 01. 23. | P. Horváth László

A városi könyvtár elemzéséből kiderül: a bestsellerek mellett az önismereti és motivációs, a legújabb trendeket bemutató szakács- és jógakönyveket, valamint az önéletrajzi köteteket keresik az olvasók.

Tájba illő, díjazott faház

Tájba illő, díjazott faház

2019. 01. 16. | P. Horváth László

Nem hivalkodik, beleillik a tájba, magán hordozza a régmúlt építészetének főbb jegyeit, ugyanakkor mégis korszerű – így lehetne röviden jellemezni Ambrus Csaba és felesége Sopron– balfi családi házát. Övüké lett tavaly a legszebb porta a Fertő-tájon.

Az akaraterő diadala

Az akaraterő diadala

2018. 12. 19. | P. Horváth László

Különleges karácsonyt ünnepel a Nagy-Parragh család: a kisfiúk, Zalán december 25-én született. Az élet legszebb ajándékát kapták a karácsonyfa alá, a huncut kis srác idén lesz kétéves.