Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Szemle és vásár

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Szeptember elejétől egészen novemberig az északi sarkkör környékéről folyamatosan érkeznek a madarak a Fertő tó partjára egy kis pihenőre.

A szárnyasok részben nálunk telelnek, vagy a telelőhely előtti utolsó pihenőként választják a Fertő tavat. Jellemzően tízezres nagyságrendben jelennek meg a madarak, többségében a nagy lilikek, illetve a nyári lúd, vetési lúd és más, ritka vendégek is megfordulnak itt. 

A Fertő–Hanság Nemzeti Park a közeljövőben több, az ide érkező madarakkal kapcsolatos programot is szervez. Október 5-én, szombaton reggel nyolc órától az európai madármegfigyelő naphoz kapcsolódóan a Fertő szikes tavainál tartanak bemutatót a szakemberek.

– Az „Északi madárvendégek a Fertőnél” című rendezvénysorozatunk novemberben kezdődik. Ennek keretében három hétvégén át lesz lehetőség megfigyelni a madarakat – mondta lapunknak Kiss Miklós, a nemzeti park megbízott osztályvezetője.

A szarvasbőgéstúra keretében szeptember 28-án, szombaton reggel öt órától a gímbikák után erednek. Mivel az állatok folyamatosan mozgásban vannak, így a túra indulási helyéről az érdeklődők a www.ferto-hansag.hu oldalon kaphatnak naprakész tájékoztatást.

– Október 12-én, szombaton tartjuk meg a már hagyományosnak számító dunántúli magyar szürke szarvasmarha tenyészbikaszemlét és kézművesvásárt – tette hozzá Kiss Miklós. – A szakmai programokat, így a bikaszemlét is a hídi majorban rendezzük. Lászlómajorban lesz a kirakodóvásár, a gyerekeket pedig játszóház, állatsimogató is várja. Ez a nap – tele színes programokkal – az egész családnak tartalmas időtöltés kínál. 

Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.