Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron a magasból
A Kecske-hegyi kilátó jelenleg nem látogatható Fotó: Németh Péter

A Kecske-hegyi kilátó felújításra vár

Sopron a magasból

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A soproni kilátókat bemutató sorozatunk a végéhez ér, utolsóként a Kecske-hegyen álló létesítményről írunk. A faszerkezetes kilátó 2018 nyara óta nem használható – a tulajdonos TAEG Zrt. az új kilátó megépítéséről nem tett le, a pályázati lehetőséget keresi.

A Szárhalmi-erdőben a 208 méter tengerszint feletti magasságú Kecske-hegy már a korai vaskor idején emberlakta település volt; később a rómaiaknak lehetett rajta erődítményük. Az első kilátó (1905–1938) építésekor égetett cserépmaradványok kerültek elő. Az 1973-ban épült 15,1 méter magas betonalapokon nyugvó, favázas kilátót a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. emelte.

A 10 méter magas járószintjéről szép kilátás nyílt a kőhidai medencére, a Dudlesz-erdő és a Bécsi-domb vonulatára, a Virágvölgyre és az Aranyhegyre.

Az elöregedett építményt folyamatosan karbantartották, rendszeresen állagmegóvó festéssel, felületkezeléssel óvták, 2013-ban pedig teljesen új járószint és tető is készült rá. Ám a faszerkezet idő közben olyannyira elkorhadt, hogy a létesítményt 2018 nyarán lezárták. (Soproni Téma, Új kilátó születik a Kecske-hegyen, 2018. szeptember 19.,). A fenntartó TAEG Zrt. az új kilátó megépítéséről nem tett le, a pályázati lehetőséget keresik. Ezután kezdődhet a kilátó bontása, amely nem lesz egyszerű feladat főleg a gépek odajuttatása miatt. A létesítmény körbekerítését megerősítették, az alsó két lépcsőszakaszt levágták, hogy így tartsák távol az illetékteleneket.

Forrás: A Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a TAEG Zrt. közös gondozásában jelent meg 2013-ban.

Soproni Parkerdő: A soproni kilátókat bemutató sorozatunk véget ér, ugyanakkor a jövőben sem szakadunk el a Soproni Parkerdőtől. A következő hetekben olvasóink megismerhetik majd a tanösvényeket, forrásokat, emlékhelyeket.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...