Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Palántanevelés házilag
– A sikeres palántanevelés egyik előfeltétele, hogy minőségi magot vásároljunk – hangsúlyozta Mogyorósi Rita. Fotó: Filep István

Vigyázni kell az öntözésnél, hiszen kimoshatjuk a magokat

Palántanevelés házilag

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre népszerűbb az otthoni palántanevelés, amelynek a legnagyobb előnye, hogy sokkal ellenállóbbak lesznek a növények, hiszen akkor kerülnek ki a szabadba, amikor már edzettebb fejlődési szakaszban vannak.

Mogyorósi Rita néhány éve fogott bele a házi palántanevelésbe. Mesébe illő csodakertje a Virágvölgy ékessége: az 1500 négyzetméteres növénybirodalmat az ország minden részéből felkeresik a kertbarátok, hogy inspirációt nyerjenek a látottakból. Rita a Virágos Sopronért környezetszépítő verseny többszörös díjazottja, valamint több országos pályázaton is elnyerte „Az év kertje” elismerést. Tőle kértünk néhány hasznos tanácsot a házi palántaneveléssel kapcsolatban.

– Nagyon fontos, hogy speciális palántaföldet vegyünk: könnyű, laza szerkezetű, tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő, humuszos földet használjunk! – kezdte Rita. – A sikeres palántanevelés másik előfeltétele, hogy minőségi magot vásároljunk: csak megbízható helyről, és mindig nézzük meg a lejárati idejét! Központi a szerepe a hőmérsékletnek, miután elvetettük a magokat, bent a házban vagy télikertben, illetve fóliasátorban helyezzük el az ültető edényeket, amelyek lehetnek cserepek, joghurtos poharak, de akár karton tojástartók is. Ez utóbbi nagy előnye, hogy később abban ültethető majd ki a kikelt palánta, hiszen a papírtartó szépen lebomlik. Az ültető edények alját fontos kilukasztani, hogy a felesleges víz eltávozzon belőlük. Az elültetett magokra kis üveglapot vagy fóliát helyezünk. Vigyázni kell az öntözésnél, hiszen kimoshatjuk a magokat, én kis kézi spriccelővel nedvesítem meg a földet. A magvetés a palánta tervezett kerti kiültetése előtt 4–8 héttel időszerű, a vetés a növények vetőmagjának csírázási idejétől függ: a paradicsom magja például hamarabb kikel, mint a paprika.

A szenvedélyes kertész azt is kiemelte, hogy a csírázás idején kifejezetten melegigényes a mag, az ideális hőmérséklet 18 fok körül mozog. A kelés után el kell távolítani az üveglapot vagy fóliát, majd napfényes, de szoba-hőmérsékletű helyre érdemes tenni a palántakezdeményt. A sziklevelek megjelenése után Rita nagyobb cserépbe ülteti a növénykéket, ahol addig neveli, amíg a lomblevelek kifejlődnek. Ekkor már, ha nincs túl hideg, akár nappal a szabadba is kivihetjük. A kifejlődött palántákat az április fagyok elmúlása után érdemes kiültetni.

Sikerrel palántázhatunk különféle zöldségeket, mint például paradicsom, paprika, uborka, saláták, fűszernövények, éppúgy, mint virágokat (kasvirág, bársonyvirág, csillagfürt). Fontos, hogy feliratozzuk a cserepeket, így a későbbiekben nem bizonytalanodunk el, hogy melyikbe milyen magot ültettünk. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...