Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Öntörvényű kedvencek

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Egyre elterjedtebb hazánkban is a görénytartás, így a soproni kötődésű Katherina Friedrichnek két kis ragadozója van otthon. Mint mondta: nagyon szerethető állatok, ám nem mindenkinek javasolja a tartásukat.

A találkozónkra a fiatal lány két kedvencével érkezett: egyikük Lenny, aki öntörvényű, hároméves örökmozgó, nem ajánlott ismeretleneknek, hogy megpróbálkozzanak a simogatásával. Teljesen más jellem az egyéves Dexter, a különleges albínó görény, akit az utcára dobott ki egykori hálátlan gazdája, így került Katherinához.  

– Gyermekkoromban tartottam hörcsögöt, tengeri malacot, degut, legutóbb cicáim voltak, de vágytam egy különlegesebb állatra, így találtam rá a vadászgörényre – mesélte Kathe­rina. – Szerintem nagyon kedves a pofijuk, kifejezetten mókásak, engem mindig jókedvre hangolnak.

A gazda szerint a görénytartás nem hasonlítható a macska- vagy a kutyatartáshoz. A vadászgörények öntörvényűek és kevésbé nevelhetőek, mint egy kutya, ám bizonyos dolgokra megtaníthatók, de ehhez sokat kell foglalkoznia a gazdának a kis ragadozóval.

– Ami nagyon fontos, hogy a harapásról leszoktassuk a görényt – folytatta a fiatal lány. – A vadászgörényeket minden nap ki kell engedni a ketrecből, illetve az is lényeges, hogy póráz nélkül nem lehet sétáltatni őket, valamint ügyelni kell a szökésre is, mert igazi szabadulóművészek. Igazi társas lények: így Lenny és Dexter folyamatosan játszanak egymással, amikor ébren vannak. A vadászgörényeknek valóban vannak bűzmirigyeik, amit azonban ritka esetben használnak, leginkább akkor, ha megijednek vagy támadnak.


Kapcsolódó cikkek

Ingyenes parkolás

2019. 12. 18. | Munkatársunktól

Az idei ünnepekkor is ingyenes lesz a parkolás Sopronban. A városvezetés döntése értelmében a felszíni parkolási övezetekben december 14., szombattól január 1., szerdáig nem kell fizetni az autósoknak. A hatályos rendelet értelmében a felszíni és mélygarázs éves bérletek 2020. január 31-ig érvényesek.