Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Népszerű az erdei túrázás
A havas erdőben túrázni különleges élmény – Péntek Károlyék legutóbb Görbehalom és Brennbergbánya környékét járták be.

A kijelölt útvonalakat kezdjék el bejárni, akik nem ismerik jól a környéket!

Népszerű az erdei túrázás

| Benke Éva | Zöld Sopron

Az elmúlt évben észrevehetően nőtt a túrázási kedv, az Országos Kéktúrát is jóval többen teljesítették, mint korábban, de a Soproni-hegyvidék is kedvelt túracélpont.

A bezártság közvetett pozitív hatása, hogy nőtt a kimozdulás és a természetben töltött idő utáni vágy az emberekben. Jóllehet csoportosan még nem kirándulhatunk, de országosan és Sopronban is megfigyelhető, hogy többen kelnek útra. Olyanok is, akik korábban nem járták az erdőket.

– Sokkal többen kezdték el bejárni a soproni turistautakat, területeket tavaly, mint korábban – mesélte Péntek Károly, a soproni Túrabotos Természetjáró Klub vezetője. – A Soproni-hegység valóban tele van emberekkel, főleg az autóval megközelíthető pontokon, mint például a kalandpark környéke, a Fehér úti tó, a Panoráma út. Azok a helyek, melyeket akár több tíz kilométeres gyaloglással lehet csak megközelíteni, nem zsúfoltak. Most sajnos mi sem tudunk csoportos túrákat szervezni, ezért mindenkit arra bíztatok, hogy egyénileg vagy maximum párfős baráti körrel járja a természetet. Sokat tehetünk a rendszeres természetjárással az egészségünkért. Akik nem ismerik a soproni erdőket, azoknak azt javaslom, hogy a kijelölt túraútvonalakat kezdjék el bejárni, így nem kell félniük, hogy eltévednek. Nehézségi szempontból a Soproni-hegység minden útvonala teljesíthető, csak a kilométerek növelésével lehet fokozni a teljesítményt.

Péntek Károly kezdésnek a Ciklámen tanösvényt javasolja, mely közel 9 kilométer, és a Soproni-hegység jellegzetes növényei bemutatásán kívül egyedülálló történelmi helyeket is érint. A kiindulási pont a Lövér Hotel, és Bánfalván ér véget. Ugyanaz a kiindulási pontja a kék sávjelöléssel jelölt túraútvonalnak is, de ez inkább haladóknak ajánlott, mivel 25 kilométer.

– Mi nagyrészt jelöletlen utakon megyünk, de ezt nem ajánlom senkinek kellő helyismeret nélkül – folytatta Péntek Károly. – Speciális felszerelésre, ruházatra nincs szükség ezen a vidéken, de a téli túrára vonatkozó szabályok itt is érvényesek. A réteges öltözködés, lehetőleg egy vízálló túrabakancs és kamásli jó, ha van. Utóbbi védi az alsó lábszárat a sártól és a hótól egyaránt, így nem lesz vizes a nadrágunk, a megfázás megelőzhető. Ilyenkor inkább gyorsan elfogyasztható ételt vigyünk magunkkal, hisz télen nincs lehetőség hosszú ideig az erdei pihenőhelyeken „lakmározni”. Termoszban a meleg tea, felnőtteknek akár a forralt bor is jólesik a hideg téli túrákon.

Országos Kéktúra: Hozzánk viszonylag közel, a Kőszeg melletti Írott-kőtől indul az Országos Kéktúra több mint ezer kilométeres távja, melyet huszonhét szakaszra osztottak, és Magyarország 79 kistáját érinti. Érdekes adat, hogy 2019-hez képest tavaly másfélszer annyi igazolófüzetet vettek át a túrázók. A növekedés jellemző volt már az elmúlt öt évben is, de kiugró változást 2020-ban tapasztaltak: több mint négyszázan teljesítették a teljes távot, azaz az 1168 kilométert.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...