Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Benke Éva cikkei

Szívében hozta el Indiát

Szívében hozta el Indiát

2020. 09. 16. | Benke Éva

Soproni lány. Színes, mély, sokoldalú, mint a tanulmányai, munkái. Festőművész és hangmasszőr, tárlatvezető és varrónő, aki Indiáig utazott, hogy jobban megismerje önmagát. Marton Zsanettel beszélgettünk.

Tündérek világa

Tündérek világa

2020. 05. 20. | Benke Éva

Pici, kézbevehető, bájos és egyedi: ilyenek Horváth Eszter tűnemezelt figurái, melyek már sok gyereknek és felnőttnek hoztak örömöt. Az alkotások különlegesek, bennük marad készítőjük lelke nyoma.

Egymás tükre vagyunk

Egymás tükre vagyunk

2020. 05. 13. | Benke Éva

A Sopronban élő Viki és Andor Amerikában lettek egy pár. Példájuk a bizonyság arra, hogy a legfontosabb alap a gyerekkorban megértéssel, elfogadással, szeretettel támogató közösség: a család.

Óvjuk az élővilágot!

Óvjuk az élővilágot!

2020. 05. 13. | Benke Éva

Tavasszal a nyitott és érdeklődő szem mindig talál látnivalót a Sopron környéki természetvédelmi területeken. Bár a bemutatóhelyek zárva vannak, mégis érdemes kilátogatni a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba.

Fő a mértéktartás

Fő a mértéktartás

2020. 04. 29. | Benke Éva

A megváltozott élethelyzetben felborulhat az addigi napirendünk, így az étkezéseink ideje és száma is. A szakember szerint egy rendszer kialakítása segít, de emellett fontos, hogy ne legyünk túl szigorúak magunkhoz.

Gazdiból is megárt a sok

Gazdiból is megárt a sok

2020. 04. 29. | Benke Éva

A kutyatartókat is új helyzet elé állítja a karantén. Sétálni muszáj, főként, ha lakásban tartunk kutyát, de most gond lehet, ha ezt egy idős ember teszi nap mint nap. A kutyákat érintő probléma, hogy több időt töltünk otthon, és nem hagyjuk úgy pihenni az állatot, mint eddig.

Ikrek a nagyvilágban

2020. 04. 15. | Benke Éva

A Böröczki lányok évtizedek óta élnek külföldön, Ági Amerikában, Kriszta Németországban. Szívesen jönnek haza Sopronba, nyár elejére tervezték a következő látogatást, amit lehet, hogy átír a koronavírus-járvány. A jelenlegi helyzetről mesélnek: bejelentkezik Seattle és Berlin.

Karantén: a lehetőségek ideje?

Karantén: a lehetőségek ideje?

2020. 04. 08. | Benke Éva

Az önkéntes karantén a bezártság érzetét keltheti, szorongáshoz vezethet, de rengeteg előnnyel is járhat: lassúbb élet, több idő a családra, több idő önmagunkra. A megváltozott körülmények között is lehet, sőt kell ápolni a szociális kapcsolatokat, igaz, másként, mint rendesen.

Kiskertek reneszánsza

Kiskertek reneszánsza

2020. 04. 08. | Benke Éva

Ha kert, akkor falu – gondolnánk, pedig nem. Egyre több városlakó kezd önfenntartó gazdálkodásba kicsiben: balkonokon vagy kisebb zöld területeken, többnyire sikerrel. A kezdeti próbálkozásból később életforma is lehet.

Archívum