Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Mérgező füstfelhők
A téli időszakban gyakran megül a köd a város felett, a helyzetet pedig tovább rontja a helytelen fűtés Fotó: Griechisch Tamás

Egészségünk szempontjából sem mindegy, mivel fűtünk

Mérgező füstfelhők

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A helytelen fűtés miatt a kéményekből kiáramló füst és a vele együtt távozó mérges gázok betegséget okozhatnak, ártalmasak az egészségre, rombolják környezetünket. A festett fa, a műanyag, a ruha, a fáradt olaj nem a kályhába, kazánba, hanem a hulladékudvarokba való.

Egyes városrészekben még mindig akadnak olyan háztulajdonosok, akik nem megfelelően fűtenek, esténként mérgező füsttel borítva be a környéket.

Sopronban az elmúlt időszakban a szálló por mértéke többször is meghaladta az egészségügyi határértéket. A káros levegő ködös, szélcsendes időben hosszú ideig a város felett marad. Arra, hogy nem üres szavakról van szó, dr. Breining Ildikó tüdőgyógyász közölt egy szomorú statisztikát: a levegőszennyezés hazánkban évente tizenkét ezer ember idő előtti halálát okozza.

– Az egészségünk szempontjából nem mindegy, mivel fűtünk – folytatta dr. Breining Ildikó. – A különböző, levegőbe kerülő égéstermékek ártalmai sokrétűek és súlyosak: az egészséges embernél az enyhe nyálkahártya-irritációtól a súlyos egészségkárosodásig terjedhetnek, illetve súlyos esetben halállal is végződhetnek. Aki teheti, szmogos levegőben ne tartózkodjon a szabadban, de ha elkerülhetetlen, akkor használjon porálarcot, maszkot. A lakások szellőztetését célszerű a kora délutáni órákban elvégezni, mivel a légköri szennyezőanyagok koncentrációja ebben az időszakban viszonylag alacsonyabb.

– Az egyes tüzelőberendezésekben – például kazán, cserépkályha, kandalló – csak olyan anyagokat égessünk el, amelyre azokat megtervezték – hívta fel a figyelmet dr. Takács Viktor környezetvédelmi szakember, aki az erdei iskola vezetőjeként maga is sokat tesz a gyerekek, fiatalok szemléletének formálásáért. – Ilyen lehet a száraz fa vagy a különféle fabrikettek. A festett, lakkozott fát, bútorlapot, építési hulladékot, műanyagot, autógumit, használt ruhát, fáradt olajat a kályhában és a szabadban is tilos elégetni! Ezen anyagok a hulladékudvarokba valók.

Mindannyiunk közös érdeke, hogy a városban tiszta legyen a levegő. Dr. Sárvári Szabolcs jegyző arról tájékoztatta lapunkat, hogy a járási hivatalban indulhat eljárás mindazok ellen, akik megszegik a közösségi szabályokat. A bírság mértéke elérheti a háromszázezer forintot is. – A rászorulók részére a város ad támogatást, illetve biztosít például szociális tűzifát is. Erről bővebb információ az önkormányzat szociális irodájában kérhető – zárta a jegyző.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...