Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Már iszapmentes
A Fehér úti tó vízszintje folyamatosan emelkedik, a tervek szerint tavasszal telepítenek bele pontyot, addig viszont marad a horgászati tilalom Fotó: Németh Péter

Már iszapmentes

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Az eredeti terveknek megfelelően 3300 tonna iszapot kotortak ki a Fehér úti tóból. Ide várhatóan tavasszal hoznak halakat. Városunk többi horgásztavába már megtörtént a ponty és a ragadozófélék telepítése.

– A kitermelt hatalmas mennyiségű iszapot a terület egyik végében halmoztuk fel. A tereprendezéssel egyelőre várnunk kell, mert még szikkad a föld – mondta lapunknak Honyák Gábor, a Pisztráng Horgászegyesület elnöke. – Mindez várhatóan egy–két hónapig eltart, így a talajmunkának, a zöldítésnek tavasszal foghatunk neki. A tó folyamatosan töltődik, a vízszint már mintegy ötven centimétert is emelkedett. Az üzemi szint eléréséhez még negyven centiméter kellene. A tóban lévő halak telelése nincs veszélyben, már van annyi víz, hogy a kemény fagyokat is átvészelik. A terveink szerint tavasszal telepítünk pontyot, addig pedig horgászati tilalom van érvényben. 

Mint arról lapunkban beszámoltunk (Kotorják a Fehér úti tavat, Soproni Téma 2020. szeptember 23.), a tavat tápláló Rák-patak által bemosódott föld feltöltötte a tó medrét, csökkent a vízmennyiség és a benne élő állatok élettere is. A folyamatot a talajerózió felgyorsította.

Idén ősszel egy másik horgásztóval kapcsolatban is írtunk (Vizet szomjazó tó, Soproni Téma 2020. szeptember 30.) arról, hogy jelentősen lecsökkent a Gida-patak záportározójaként kialakított tó vízszintje. A helyzet az elmúlt időszak csapadékosabb időjárásának köszönhetően némileg javult, de még mindig kevés a víz, és a Gida-patak is ki van száradva.

– Ebben a helyzetben megfontoltan telepítettünk ide halat, a tóba csak ponty került, ragadozók nem – fogalmazott Hargitai László, a Sopron és Vidéke Horgászegyesület elnöke. – Az egyesületünk kezelésében lévő többi horgásztónál már jobb a helyzet. Az elmúlt napokban összesen húsz mázsa halat telepítettünk a Rákos-patakba, a Kis- és Nagytómalomba, a Ibolya-tóba, valamint a Szalamandra-tóba. A tapasztalatok szerint a horgásztársaink fegyelmezetten betartják a vírus miatti korlátozásokat. A tavaknál horgászni este hétig lehet, éppen azért, hogy nyolc órára, a kijárási tilalom kezdetéig mindenki hazaérjen.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...