Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Környezetbarát közösség

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Ötleteket, praktikákat osztanak meg egymással a ZöldSopron elnevezésű környezetbarát és egészségtudatos közösség tagjai. A közösségi felületükön már közel 500-an csatlakoztak az ökotudatos csoporthoz.

A közösség elindítója Borosné Bognár Petra, aki a saját háztartását is megreformálta az elmúlt években ebben a szellemben. 

– Akkor kezdtem felfedezni a környezetbarát háztartást, amikor az első fiammal várandós voltam – mesélte Petra. – Elsőként kiváltottam a hagyományos, szintetikus mosóport és öblítőt, helyette mosódiót és mosószódát, illetve ecetes vizet használok. Ezzel jót teszek a családomnak és a környezetnek is, ráadásul olcsóbb megoldás. Ezzel párhuzamosan szelektíven kezdtük el gyűjteni a hulladékot otthon, majd arra törekedtünk, hogy minél kevesebb legyen a szemetünk. A második fiamnál már mosható pelenkát használtam, arctisztításnál a hagyományos vattakorongot mosható textil alapúra cseréltem, ugyancsak anyagokból készült szalvétát használok. Szenvedélyemmé vált a pólóékszer-készítés is, így nem vesznek kárba a már nem használt ruháink, ráadásul ezek a kiegészítők szerintem nagyon mutatósak amellett, hogy környezetkímélők.

Petra elindított egy blogot is a témával kapcsolatban, ennek eredményeképpen sok-sok kérdést kapott hasonlóan gondolkodó anyukáktól, ez ösztönözte, hogy megalakítsa a ZöldSopron elnevezésű közösséget. Itt számtalan hasznos tanácsot, ötletet osztanak meg egymással a tagok az egészséges táplálkozással és a környezetbarát háztartással kapcsolatban. Különösen figyel a csoport a tudatos bevásárlásra. Tapasztalataik szerint az élelmiszerek csomagolása termel sok-sok környezetre ártalmas szemetet. Ennek kiküszöbölése céljából nem műanyag zacskókba teszik a megvett portékát, hanem dobozt visznek a boltokba a felvágottak és a sajtok számára, a műanyag zacskók helyett pedig praktikus átlátszó, vékony anyagból készült kis tasakokba teszik a gyümölcsöket és a pékárut. A közösség számára fontos az egészséges táplálkozás is, ennek jegyében sok-sok bevált receptet is megosztanak egymással.

Borosné Bognár Petra indított el a ZöldSopron kezdeményezést Fotó: Griechisch Tamás

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...