Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Házi növényápolás
A szobanövények ugyanúgy porosodnak, mint a bútorok, érdemes időnként lezuhanyozni a leveleiket Fotóillusztráció

Házi növényápolás

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Ahhoz, hogy szobanövényeink szépek, egészségesek legyenek, nem kell drága tápoldatokra költeni a pénzünket: az egyszerű praktikák sokat segíthetnek.

– A szobanövények éppen úgy porosodnak, mint a bútorok, a fényes, tiszta levelek titka az, hogy időnként érdemes lezuhanyozni, vagy vizes szivaccsal áttörölgetni növényeinket – mondta Hegedüs Katalin, az egyik soproni virágbolt tulajdonosa, aki számos egyéb praktikát is bevet saját otthonában is. Így amikor tojást főz, akkor a főzővizet a növények földjére önti, hiszen a tojáshéjból kioldódott ásványi sók nagyon hasznosak a virágok számára.  

Sokan nem is gondolnák, de ha állott sörrel kenjük be a leveleket, akkor nagyon értékes tápanyagokhoz juttatjuk a növényeket. A kávézacc is jó barátunk lehet a táplálásban, hiszen a feleslegesnek tűnő kávémaradvány tele van olyan tápanyagokkal, melyeket a savkedvelő növények boldogan felszívnak – az azáleák és a rododendronok például kifejezetten kedvelik. Csapvíz helyett érdemes felforralt, majd kihűtött vízzel locsolni virágainkat.

A növények legnagyobb ellenségei az alattomos kártevők, melyekkel szemben azonban hatékonyan védekezhetünk fokhagymával. Nyomjunk néhány gerezdet a földbe, és a kártevők hamarosan eltűnnek. Jó megoldás lehet az is, ha gyufaszálakat nyomunk a növény talajába, a gyufa fejével lefelé, hiszen a benne lévő foszfor megindítja a virágzást. A gombákkal és rovarokkal szemben cickafarkos főzettel tehetjük ellenállóbbá kedvenceinket: 20 dekagramm cickafark virágzatát áztassuk egy liter hideg vízbe, majd ezt egy a tízhez arányban hígítva permetezzük a növényekre.

Hegedüs Katalin egy egyszerű módszerrel kényezteti a párás helyeket kedvelő trópusi növényeit, így a flamingókat, a páfrányokat, az orchideákat: ezeknek a virágoknak a cserepe alá egy kis utcai kavicsot szór, pici vizet tesz rájuk, erre állítja rá a növényeket, amelyek így folyamatosan megfelelő párához jutnak, ugyanakkor nem a vízben állnak.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...