Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Fotókon a hű társak
Agg Pál munka közben – a fotózás első fél órája ismerkedéssel telik, a tényleges munka akkor kezdődik, amikor a kutyus feloldódott

A kutyák szinte életre kelnek Agg Pál fényképein

Fotókon a hű társak

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Minden kutya önálló lélek, igazi egyéniség – ebben hisz a Soproni Fotóklub tagja: Agg Pál, az egyre ismertebb és elismertebb kutyafotós.

A kutyák iránti elkötelezettségét az is mutatja a Paul művésznéven fémjelzett fotósnak, hogy odahaza négy hű társ: két westi, egy tacskó és egy labrador édesíti meg a család életét.

– Emberábrázolással kezdtem a fotózást, majd néhány évvel ezelőtt rájöttem: mennyire inspiráló téma lenne a kutyák fotózása – utalt a kezdetekre a fotós. – Kutya mellé születtem, elképzelhetetlen számomra kutyusok nélkül az élet. Szerencsés találkozás a feleségemmel a miénk, hiszen ő is igazi kutyabolond, főállásban is négylábúakkal foglalkozik. Mondanom sem kell, hogy négyéves kislányunkat már most megfertőzte a kutyák iránti szerelem.

A fotós az évek alatt rengeteg munkát fektetett abba, hogy a lehető legnívósabb, legszerethetőbb képeket tudjon készíteni a különböző fajtájú és temperamentumú kutyákról. A négylábúak megörökítésénél egészen más technikára van szükség, mint az emberábrázolásnál. Folyamatosan kísérletezik, újít, fotóira sokan mondják, hogy ez már művészi színvonalú, ennek ugyan örül, de tevékenységének nem ez a fő célja. A legörömtelibb számára, amikor a gazdák boldogan veszik át a képeket, amelyek örök emlékekké válnak számukra.

– Vannak megható pillanatok is a munkám során – folytatta Agg Pál. – Néhány hónappal ezelőtt valaki a párját lepte meg szeretett kutyusokról készített képekkel, sajnos az állat ma már nincs közöttünk, ám a fotók segítségével méltó módon őrzik emlékét a gazdái.

Emlékezetes esetekből bőven akad, hiszen minden kutya másként reagál a számára szokatlan szituációra. Egy-egy fotózás másfél óra koncentrálást jelent a kutyusoknak, akiket a szellemi munka erősen fáraszt. Nemrégiben például egy kirobbanó energiával rendelkező kölyök spánielt fotózott, aki a hazafele út során azonnal elaludt az autóban.

A fotózás első fél órája ismerkedéssel telik, a tényleges munka csak akkor kezdődik, amikor a kutyusok feloldódnak, illetve a fotós és az őt munkájában segítő felesége felméri: milyen temperamentumú állatról van szó. A szakember még az azonos fajtájú kutyáknál sem találkozott két egyforma jelleművel. Hisz abban, hogy akkor készülhet csak jó fotó, ha sikerül feltérképezni az adott állat egyéniségét. A fotózás során természetesen az ízletes jutalomfalatokból sincs hiány. Az elmúlt években sok-sok kedves fotó készült, ezekből szeretne Agg Pál a közeljövőben egy soproni kiállítást rendezni.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...