Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Brennbergi tavaszköszöntő
Brennbergbányán hagyomány, hogy vidám összejövetellel köszöntik a tavaszt. A hétvégi rendezvényen felléptek a helyi óvodások, iskolások is. Fotó: Griechisch Tamás

Rendezvények: kemencepartit is tartanak a nyáron Új-Hermesen

Brennbergi tavaszköszöntő

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Hatodszor tartották meg Brennbergbányán a tavaszköszöntőt az elmúlt hétvégén. Ez volt a nyitány, ugyanis a településrészen mozgalmas lesz a nyár, illetve a részönkormányzat egy újdonsággal is készül.

Brennbergbányán immár hagyomány, hogy vidám összejövetellel várják, illetve köszöntik a tavaszt. A hétvégi rendezvényen a résztvevőket dr. Fodor Tamás polgármester köszöntötte.

A tavaszköszöntőn fellépett a Brennbergbányai Ifjúsági Zenekar és Kórus, a Soproni Petőfi Színház művészei, valamint verset szavalt Vajda András. Az előadások után a helyieket megvendégelte a Brennbergi Kulturális Egyesület.

Mint megtudtuk, a részönkormányzat a város támogatásának köszönhetően idén is megszervezi az elmúlt években már megszokott programokat. Sőt, egy újdonsággal is készülnek.

– A tavaszköszöntő után a május 26-i gyereknap lesz a következő nagy eseményünk – mondta Táp Lászlóné önkormányzati képviselő, a részönkormányzat elnöke. – Majd augusztus 11-én, egy héttel a bányászbúcsú előtt nyitjuk meg a IV. Brennbergbányai Összművészeti Kiállítást. A tárlatra már most várjuk azon helyiek jelentkezését, akik szívesen bemutatnák alkotásaikat. A közönség korábban láthatott már festményeket, ötvösmunkákat, kerámiákat, fotókat. A hagyományos bányászbúcsút augusztus 17-én tartjuk. Ugyanezen hónap végén pedig szép jubileumot ünneplünk: tízéves lesz a görbehalmi bányásznap.

A részönkormányzat elnöke hozzátette: a Szent István akna mellett szeretnék megjelölni a Sopron, illetve a Borbála akna helyét. Ezzel is jelezve az utókor számára, hogy ezen a településrészen az elmúlt évszázadokban szénbányászat folyt. Ugyancsak a bányászcsaládok életét, azon belül is a kenyérsütést helyezi a középpontjába az Új-Hermesen tartandó kemenceparti. A mobil kemencében kenyeret, rétest, lángost sütnek majd.

– 1943-ban Füredi Oszkár, a neves soproni építész tervei alapján készültek el Hermesen a lakóházak, és a téren akkoriban egy kemencét is építettek – idézte fel Táp Lászlóné. – A helyiek ebben sütötték a kenyeret. Mi most azt szeretnénk, ha ezt a kemencét megmenthetnénk és helyreállíttathatnánk. A jövőben pedig, igény szerint, akár havonta felfűtenénk és bárki megsüt­hetné benne a saját kenyerét.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...