Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Aszály és porvihar
A Kurucdombon 1974 óta rögzítik a meteorológiai adatokat, felvételünkön Kiss Márton, az állomás munkatársa Fotó: Griechisch Tamás

Aszály és porvihar

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Tavasszal is folytatódott a téli száraz időjárás, az adatok szerint áprilisban szinte semmi eső nem esett. Az aszályt fokozta az is, hogy a hőmérséklet magasabb volt, mint a sokévi átlag.

– Városunkban tovább folytatódott az átlagosnál jóval enyhébb hónapok sorozata – kezdte lapunknak adott értékelését Kiss Márton, az Országos Meteorológiai Szolgálat észlelőhálózati koordinátora. – A havi átlaghőmérséklet 2,4 Celsius-fokkal haladta meg az átlagértéket, 13,1 fok volt Sopronban. A hónap első napjaiban gyenge fagyok is voltak, melyek károkat okoztak a korán virágzásnak indult gyümölcsfákban. A talaj mentén még a hónap utolsó dekádjában is előfordultak fagyok. A nappali maximum hőmérsékletek jellemzően 20 fok felett alakultak, de két alkalommal 25 fokot meghaladó hőmérsékletű, nyári napot is regisztráltunk. 

A szakember hozzátette: a csapadék mennyisége 6,5 milliméter volt, ez a sokévi átlag 15,4 százaléka. Az év negyedik hónapjában 1865 óta mindössze ötször volt a mostanihoz hasonló vagy annál kevesebb csapadék. A talajnedvesség a felső húsz centiméteres rétegben a hónap végére húsz százalékra csökkent, de a mélyebb rétegek is erősen kiszáradtak. Súlyos aszály alakult ki, a száraz idő fokozta a párolgást. Az elpárolgott vízmennyiség a nyári hónapokat idézte. Sopronban rendkívül szokatlan jelenség, hogy lebegő por miatt csökkenjen a látástávolság. Az április 25-én szárazon érkezett hidegfront annyira felkavarta a port, hogy az közel négy órán keresztül okozott látásromlást.

A napfénytartam havi összege 304,9 óra volt, ami 111 órával haladja meg a sokévi átlagot. A mostani a legnaposabb április lett a napfénytartam-mérések 1929-es kezdete óta. Teljesen derült volt 10 nap, ugyanakkor borult és napsütés nélküli napot nem regisztráltak. A borultság átlagértéke csupán 10 napon haladta meg az ötven százalékot.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...