Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A tavasz hírnökei
Idén a fagyok miatt előreláthatólag február végén borul teljesen virágba a Csáfordjánosfa határában lévő a Tőzike Tanösvény. Fotó: Soproni Téma-archívum – Goda István

Egyéni túrák: fedezzük fel a Fertő–Hanság Nemzeti Parkot!

A tavasz hírnökei

| Benke Éva | Zöld Sopron

Idén ünnepli alapításának harmincadik évfordulóját a Fertő–Hanság Nemzeti Park. A munka nem állt meg a korlátozások ellenére sem, a kirándulók az arra kijelölt területeket, útvonalakat egyénileg látogathatják.

A tavasz egyértelmű jele, amikor nyílni kezd a tőzike. – Az idén a fagyok miatt ez február végére tolódott – mondta a Soproni Témának Babos Attila, a nemzeti park ökoturisztikai osztályvezetője. – A virágzás alakulásáról, valamint a tanösvény látogatásának szabályairól naprakész információkkal szolgálunk a nemzeti park facebook-oldalán és a honlapunkon is.

Babos Attila beszámolt arról is, hogy a kormányrendelet értelmében a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság bemutatóhelyei, szálláshelyei tavaly novembertől zárva vannak, de a munka egyáltalán nem állt meg, csupán napi rutinná vált az online platformokon történő egyeztetés, megbeszélés és tapasztalatcsere. Az előre meghirdetett szakvezetések, programok, mint például a madárles azonban sajnos elmaradnak.

– A nemzeti park szabadon látogatható tanösvényei egyénileg és családoknak továbbra is felkereshetőek, hiszen információgazdag tábláink segítségével önállóan is felfedezhetőek – tette hozzá az osztályvezető. – Mindenki megtalálja a kedvére valót, akár a legrövidebb (1 kilométeres) csáfordjánosfai Tőzike Tanösvényünkről, akár a lényegesen hosszabb (18 kilométeres) Szigetközi Ökoturisztikai Bemutató Útvonalról legyen szó. A tanösvények fontos előnye, hogy zsúfolt helyszínek helyett a ritkán látogatott, de ugyanúgy elkápráztató helyszínekre is elkalauzolják a látogatókat.

A szakemberek a szabadban történő kirándulások alkalmával arra kérik a látogatókat, hogy fokozottan figyeljenek egymásra, és tartsák be a járványügyi előírásokat, továbbá törekedjenek a természeti értékek védelmére is.

Az aktuális kormányrendelet értelmében a bemutatóhelyek és látogatóközpontok sem látogathatók, így a lászlómajori látogatóközpont bemutatómajorsága és kiállítása is zárva tart, de az ajándékboltja továbbra is nyitva van. Itt a nemzeti park saját termékei mellett nemzeti parki termékvédjegyes termékek is vásárolhatók.

– 2021 különleges év a Fertő–Hanság Nemzeti Park életében, ugyanis idén ünnepeljük az alapítás 30. évfordulóját – hangsúlyozta Babos Attila. – A jubileumi esztendőben kiemelt rendezvényekkel, újabb programhelyekkel és -típusokkal szeretnénk várni a nemzeti parkba látogatókat. Természetesen látogatóink és munkatársaink biztonsága a legfontosabb, így ennek függvényében biztosat a jelen körülmények között nem tudunk mondani, bízunk a mielőbbi pozitív fordulatban. Ha a helyzet engedi, a tavaszi időszakban játszóházzal egybekötött kézművesvásárokat szervezünk, emellett hétvégente gyalogos és e-kerékpáros programjainkra is várjuk majd a túrázni vágyókat.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...