Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A gyerekek jövőjéért
A Soproni Mosható Pelenka Klub tagjai minden hónap első szerdáján találkoznak Fotó: Griechisch Tamás

A gyerekek jövőjéért

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Öt évvel ezelőtt alakult meg Sopronban a Mosható Pelenka Klub olyan anyukák összefogásának köszönhetően, akiknek nagyon fontos, hogy környezettudatosan éljenek.

– Nyolc évvel ezelőtt, amikor várandós lettem a fiammal, elhatároztam, hogy mosható pelenkát használok, amivel akkoriban Sopronban talán teljesen egyedül voltam – mesélte Garai-Csóka Ilona, a klub alapítója. – Néztek is nagyot az orvosok és a védőnők, amikor egy-egy vizsgálatnál látták a fiamon. Mégis általuk kötötték össze az érdeklődők annak idején a nevemet a mosható pelenkával, mindenkit hozzám kezdtek irányítani. Nem sokkal később megszületett a lányom, nála is egyértelmű volt, hogy mosható pelenkát használok. 

A klub tagjai bólogatnak, mint mondják: a mosható pelenka egészségesebb, mert nem tartalmaz kemikáliát, szellőzik, használata nem bonyolult. Ráadásul nagyon szépek ezek a modern mosható pelusok. Fontosnak tartják, hogy használatával óvják a környezetet, hiszen egy eldobható pelenka 550 év alatt bomlik le, és egy átlagos kisbaba 8 méter magas hegynek megfelelő pelenka kupacot termel egy év alatt. Ilona öt évvel ezelőtt rájött: egyre több kismama veszi mindezt észre, őket összefogva alakult meg a klub.

– Nem csupán a pelenkahasználatban vagyunk környezettudatosak – mondta Fenyvesiné Csintalan Eszter, a klub vezetője a szokásos szerdai találkozásuk alkalmával, miközben kétéves kisfia ott ficánkolt az ölében. – Nem használjuk az ismert márkájú mosószereket, amelyek számos felesleges adalékanyagot tartalmaznak, helyette például mosódiót, mosószódát alkalmazunk. A háztartásban is igyekszünk vegyszermentes, környezetbarát alternatívákat használni.

A klub tagjai szelektíven gyűjtik a szemetet, figyelnek arra, hogy minél kevesebb legyen a hulladék, így például nem használnak nejlonzacskókat, alufóliát, műanyag szívószálat. Amennyire lehet, tudatosan figyelnek az adalékmentes, kevésbé cukros, sós táplálkozásra.

Aki kíváncsi a Soproni Mosható Pelenka Klub tevékenységére, azt szeretettel várják a tagok minden hónap első szerdáján délelőtt 10 órától a Máltai Szeretetszolgálat Széchenyi téri klubhelyiségében.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...