Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
A borvidék színe, virága
A múlt heti eseményen 20 soproni borász és több étterem is bemutatkozott az élménynap résztvevőinek. Fotó: Filep István

Élménynap Sopronban: Messze szállnak a kékfrankos hangjai

A borvidék színe, virága

| Horváth Ferenc | Zöld Sopron

A Soproni borvidék talán legizgalmasabb rendezvénye volt a múlt héten megrendezett borászati és gasztronómiai élménynap, amelyre közel háromszázan érkeztek nyolc országból.

Tény, valami elkezdődött a Soproni borvidéken. Egyre több látványos és kevésbé populáris rendezvény jelzi, az érdekeltek nem hagyják, hogy a soproni bor méltatlanul háttérbe szoruljon. Egy jól körülhatárolt, de bizonyára még finomításra szoruló stratégia mentén igyekeznek ismét a térképre helyezni az ország egyik legrégebbi és legkisebb borvidékét. Azt a borvidéket, amelynek számos évjárata és tétele bőven megállja a helyét az országos összehasonlításban. A gond csak az, hogy ezt kevesen tudják. Ezen szeretne változtatni a hegyközség, a borászok többsége és azok a szervezetek, cégek, amelyek világosan látják már, hogy „a jó bornak is kell a cégér”. E felismerés jegyében szervezték meg a borászati és gasztronómiai élménynapot, amelyen 20 soproni borász és több étterem mutatkozott be a nyolc országból érkezett, közel háromszáz résztvevőnek. Közöttük újságírók, borászok, turisztikai szakemberek és borszakértők voltak. Ezen túl az esemény igazi közösségi programmá is vált beszélgetésekkel, belvárosi sétákkal. Jó alkalom volt arra, hogy az érdeklődők érdemi bepillantást nyerjenek a soproni borok világába és ami ugyancsak fontos, Sopron múltjába és jelenlegi életébe.


Az eseményt szervező cég vezetőjétől, Pakainé dr. Kováts Judittól megtudtuk, a vendégek számos háttéranyagot kaptak, fotókkal, hogy az élmény később is felidézhető legyen számukra.

A rendezvény eredetileg civil kezdeményezésre született, de támogatta a város is. Dr. Farkas Ciprián polgármester köszöntőjében kiemelte: a bor Sopronban gazdasági, turisztikai és kulturális kérdés is. Dr. Schneider István, a hegyközség alelnöke pedig a borvidék stratégiájának néhány eleméről beszélt.

A jó hangulatú élménynap után csak remélni lehet, hogy messze szállnak a kékfrankos hangjai…

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...