Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Vásároljunk tudatosan!

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Ha a környezettudatos szemlélet jegyében szeretnénk vásárolni, Sopronban és környékén is szerteágazó lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

Falusi környezetben nőtt fel Almási-Thomka Orsi, ahol ahhoz szokott hozzá, hogy alig keletkezett hulladék. A kétgyermekes anyuka azóta Sopronba költözött, próbálja a tudatos hozzáállást városi környezetbe átültetni, és minél szélesebb körben elterjeszteni. 

– Az ökotudatos vásárlás legfontosabb alappillére a tervezés – osztotta meg velünk tapasztalatait Orsi. – Érdemes listát készítenünk arról, hogy egy adott helyen mit, mennyiért tudunk beszerezni, és hogy a környéken van-e egyéb elintéznivalónk. Sopronban két csomagolásmentes bolt is található, ahol az alapélelmiszerektől a kozmetikumokon át a háztartási kellékekig szinte minden beszerezhető.

Ezekben az üzletekben hazai termékekhez juthatunk hozzá. A tervezés azért is elengedhetetlen, mert ide tárolóedényekkel és textilszatyrokkal felszerelve érdemes betérnünk.

Nagy segítséget nyújthat a tudatosvasarlo.hu internetes oldal, ahol számos bolti forgalomban kapható háztartási gép, termék összehasonlító tesztjét elolvashatjuk. Ha valaki a netes vásárlás mellett dönt, érdemes odafigyelnie arra is, hogy – az ökolábnyom csökkentése érdekében – lehetőleg hazai, de legalább európai gyártótól rendeljen.

– A mosószereim és kozmetikumaim egy részét online rendelem – folytatta a Zöld Sopron Instagram-oldal kezelője. – Hosszú távon rengeteg időt és energiát lehetne megtakarítani azzal, ha a közösségi oldalakon működő csoportok tagjai összefognának, és közösen rendelnének. Ez megint csak tervezést, átgondolást és sok-sok beszélgetést igényel. A környéken élő őstermelőktől is lehet szezonális zöldségeket és gyümölcsöket vásárolni. A kiváló minőségre garancia maga az eladó.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...