Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ürgéket telepítettek

| Cziráki Viktória | Zöld Sopron

44 ürgét telepítettek a Fertő–Hanság Nemzeti Parkba. Az ürge védett állat, de a nemzeti park java részéről kipusztult. A telepítés után a populáció számának növekedését várják a szakemberek.

A Kaposvári Egyetem és a Fertő–Hanság Nemzeti Park közös európai uniós ürgevédelmi programjának keretében 44 ürge talált új otthonra a nemzeti parkban. Az ürgékkel – amelyek a szentkirályszabadjai reptér környékén befogott állatok szaporított utódai – a veszélyeztetett parlagi sas és kerecsensólyom számára biztosítanak táplálékbázist. – Nem az a célunk, hogy az állatokat egyből megetessük a ragadozó madarakkal, hanem hogy a nemzeti parkon belül több helyre visszatelepítsük őket – mondta el a Soproni Témának Váczi Miklós természetvédelmi őrszolgálat-vezető.

– Már a 80-as években felismerték, hogy a legeltetés visszaszorulásával az ürge kezdett kipusztulni a területekről, és a populációk természetes vándorlása is megszűnt a beépítés miatt. Emiatt védetté nyilvánították őket, és most igyekeznek pótolni az állományt.

Az ürge a rövid füvű és nem nedves talajú területeket szereti, így akarva-akaratlanul jelennek meg például reptereken vagy áruházak parkolója körüli gondozott területeken, de azokon a helyeken általában problémát okoznak. Ezért bizonyos mennyiségű ürgét időről időre áttelepítenek nemzeti parki területekre.
A szakemberek gondosan kiválasztott területen előre fúrt lyukakba telepítették a védett állatokat, ahol enni és később szaporodni tudnak.

– Ez a magasabb fekvésű legelő annak idején az Eszterházyak gulyája és lovaik számára biztosított helyet. Most a közelben a nemzeti park szürkemarhái legelnek.  Először körbekerítjük a helyüket, hogy az első néhány napban még ne szaladgáljanak szét – tette hozzá Váczi Miklós. – Az állatokat mikrocsippel jelöltük meg, hogy később nyomon tudjuk követni a populáció számának alakulását és az esetleges vándorlásukat.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...