Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Új tanösvényt avattak
4 kilométeren 6 új információs táblával adták át a szálaló tanösvényt Asztalfőn Fotó: Pluzsik Tamás

Az állomások Roth Gyulát és az erdőgazdálkodást mutatják be

Új tanösvényt avattak

| Pluzsik Tamás | Zöld Sopron

Újabb tanösvénnyel gazdagodott a Soproni Parkerdő: szálaló erdei tanösvényt adtak át a múlt héten Asztalfőn.

Szeptember 26-án, Roth Gyula professzor (1873–1961) 144. születésnapján a Soproni-hegyvidék egyik legszebb részén, a Hi­­degvíz-völgy és Asztalfő kö­­zötti ré­­szen, a Roth Gyula Em­­lék­er­­dőben adták át a Tanulmányi Erdőgazdaság és a Soproni Egye­­tem Erdőmérnöki Ka­­rának együttműködésének eredményeképpen létrehozott, mintegy négy kilométer hosszú erdészeti szakmai tanösvényt.

Az új tanösvényen hat állomáson hat információs táblán ismerkedhetnek meg az ér­­deklődők Roth Gyula életével és munkásságával, valamint a Sop­­­­­­roni Parkerdőben folyó er­­dő­gazdálkodással.

– Nagy öröm számomra, hogy az oktatással a természet oldalán álló Tanulmányi Er­­dő­­gazdaság Zrt. mind anyagilag, mind eszmeileg támogatta azt az ötletet, hogy a Roth Gyula Em­lékredő lét­­re­­hozása után egy tanös­­vényt is kialakítsunk, mely reményeink szerint a felső- és a kö­­zépfokú ok­­tatást is segíteni fogja hosszú távon – mondotta a megnyitón dr. Frank Norbert, a Sopro­ni Egye­­tem Er­­dőművelési és Erdővédelmi Intézetének tanszékvezető egyetemi docense.

A szálaló erdőt bemutató tan­­ösvény átadásán a szakembereken, a kivitelezőkön és az érdeklődőkön kívül jelen volt Ugron Ákos Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős helyettes államtitkára, valamint Roth Matthaea okleveles erdőmérnök, a Győri Járási Hivatal Agrárügyi és Környezetvédelmi Főosztály osztályvezetője, Roth Gyula professzor unokája.

Az erdőmérnöki diplomáját 1896-ban még Selmecbányán megszerző, Kossuth-díjas Roth Gyula munkássága folyamán fon­­tosnak tartotta, hogy minden egyes elméleti tézisének vizsgálja a gyakorlati alkalmazhatóságát is, több kísérlete is volt az ország erdeiben. Az emlékerdőben ma is futó kísérleti területre Roth professzor 1920 körül talált rá, és sikerült elérnie, hogy az akkor vágásérettnek tartott 120 hektárnyi ál­­lományt hagyják meg a szálaló erdővé való átalakításhoz.

Kapcsolódó cikkek

Ültessük ki most a konténeres fenyőt!

Ültessük ki most a konténeres fenyőt!

2022. 01. 12. | Madarász Réka

Ha valaki környezettudatossági vagy egyéb szempontból idén konténeres fenyőfát választott karácsonyra, akkor éppen itt az ideje, hogy kiültesse azt. A növény túlélése nem garantált, ám valószínűbb, ha néhány tanácsot megfogadunk.

Búcsú az ünnepektől

Búcsú az ünnepektől

2022. 01. 12. | Etzl Edgár

Bár hagyományosan vízkeresztkor szokás leszedni a karácsonyfát, bizony vannak családok, ahol az ünnepi dísz még 1–2 héttel, akár hónappal tovább is ott marad a szobában. Írásunkban összegyűjtöttük, hogy hol lehet leadni a fenyőket.