Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Pluzsik Tamás cikkei

Egyetemi szoboravató

Egyetemi szoboravató

2019. 06. 05. | Pluzsik Tamás

Születésének 75. évfordulóján dr. Molnár Sándornak, a Soproni Egyetem korábbi dékánjának, az általa alapított Faanyagtudományi Intézet professzorának szobrát leplezték le hétfőn délben az egyetem botanikus kertjében.

Remek vizsgakiállítás

Remek vizsgakiállítás

2019. 06. 05. | Pluzsik Tamás

A végzős asztalosok, női szabók és faipari technikusok vizsgamunkáiból nyílt kiállítás Remek2 címmel a Handler-iskolában. Hagyományteremtő céllal tavaly rendeztek először ilyen tárlatot.

Selmecbányáról Sopronba

2019. 06. 05. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Klasszikus bőrdíszműves

Klasszikus bőrdíszműves

2019. 05. 29. | Pluzsik Tamás

A reform­korban új tárgyak, divatcikkek is megjelentek, és ez magával hozott egy új szakmát: a bőrdísz­művességet. Művelői elsősorban a pénztárcák, neszesszerek, női táskák javításával, készítésével foglalkoznak. Az utolsó soproni bőrdíszművessel beszélgettünk.

Az ég önzetlen katonái

Az ég önzetlen katonái

2019. 05. 22. | Pluzsik Tamás

A közelmúltban a kecskeméti Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megújult a II. világháborúban hősi halált halt vitéz nemes Molnár László (1921–1944) repülő hadnagy sírja a sopronbánfalvi hősi temetőben.

Soproni polgárok évkönyve

Soproni polgárok évkönyve

2019. 05. 15. | Pluzsik Tamás

A dualizmus kori Sopron gazdasági élete a vagyonos polgárság családtörténetének tükrében (1858–1911) címmel jelent meg dr. Horváth Zoltán egykori levéltárigazgató posztumusz kötete. A könyvet május 15-én 17 órakor mutatták be a soproni városházán.

Négy évtizede tanít

Négy évtizede tanít

2019. 05. 15. | Pluzsik Tamás

Mikita Antónia, a Roth-középiskola Tessedik Sámuel-díjas történelem–orosz–angol szakos tanára a napokban, több mint négy évtizedes pedagógus pályafutása lezárásaként a kilencedik osztályát ballagtatta el.

Sokoldalú sebész

Sokoldalú sebész

2019. 05. 08. | Pluzsik Tamás

Európai körkép az első veseátültetések történetéről címmel április utolsó napján mutatta be a Semmelweis Kiadó prof. dr. Langer Róbert által szerkesztett szakkönyvet. Ennek apropóján beszélgettünk a soproni származású orvossal.