Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Pluzsik Tamás cikkei

Ojtoz örök jel és üzenet

Ojtoz örök jel és üzenet

2019. 07. 16. | Pluzsik Tamás

Július 16-án, kedden délelőtt a Városháza dísztermében volt Az ojtozi csata 1917-2017 - hősiesség, hazaszeretet, összetartozás című, a Zrínyi Kiadó gondozásában megjelent könyv ünnepélyes bemutatója.

A béke nagykövete

A béke nagykövete

2019. 06. 26. | Pluzsik Tamás

Egy soproni lány, Csányi Edit világgá ment. Pontosabban évtizedekkel ezelőtt még nem világgá, csak az ausztriai Baden bei Wienbe. Férjhez ment egy művészemberhez, és élte a kétgyermekes édesanyák hétköznapi életét, immár mint Edit Fleischberger. Aztán segítő munkába kezdett…

150 éve Sopronért

150 éve Sopronért

2019. 06. 19. | Pluzsik Tamás

Másfél évszázaddal ezelőtt az országban elsőként Sopronban alakult városszépítő szervezet. A jubileumot egy emlékkönyv-kiadással egybekötve ünnepelte a városházán a Soproni Városszépítő Egyesület tagsága és a város vezetése.

Belencsák Ferenc és László

Belencsák Ferenc és László

2019. 06. 19. | Pluzsik Tamás

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Belencsák név városunkban egyet jelent a borotvaéles késsel és bicskával, köszönhetően Belencsák Ferencnek, valamint László fiának.

Egyetemi szoboravató

Egyetemi szoboravató

2019. 06. 05. | Pluzsik Tamás

Születésének 75. évfordulóján dr. Molnár Sándornak, a Soproni Egyetem korábbi dékánjának, az általa alapított Faanyagtudományi Intézet professzorának szobrát leplezték le hétfőn délben az egyetem botanikus kertjében.

Remek vizsgakiállítás

Remek vizsgakiállítás

2019. 06. 05. | Pluzsik Tamás

A végzős asztalosok, női szabók és faipari technikusok vizsgamunkáiból nyílt kiállítás Remek2 címmel a Handler-iskolában. Hagyományteremtő céllal tavaly rendeztek először ilyen tárlatot.

Selmecbányáról Sopronba

2019. 06. 05. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Klasszikus bőrdíszműves

Klasszikus bőrdíszműves

2019. 05. 29. | Pluzsik Tamás

A reform­korban új tárgyak, divatcikkek is megjelentek, és ez magával hozott egy új szakmát: a bőrdísz­művességet. Művelői elsősorban a pénztárcák, neszesszerek, női táskák javításával, készítésével foglalkoznak. Az utolsó soproni bőrdíszművessel beszélgettünk.

Az ég önzetlen katonái

Az ég önzetlen katonái

2019. 05. 22. | Pluzsik Tamás

A közelmúltban a kecskeméti Az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület jóvoltából megújult a II. világháborúban hősi halált halt vitéz nemes Molnár László (1921–1944) repülő hadnagy sírja a sopronbánfalvi hősi temetőben.