Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Pluzsik Tamás cikkei

Fegyverekkel  a rózsafüzér ellen

Fegyverekkel a rózsafüzér ellen

2020. 06. 24. | Pluzsik Tamás

Hetven évvel ezelőtt, 1950 júniusában oszlatta fel Magyarországon a szerzetesrendeket a kommunista államhatalom. Ebben az időben 23 férfirend működött több mint 2500 taggal, valamint 40 apácarend közel 9000 taggal.

Egymásnak adták a lámpást

Egymásnak adták a lámpást

2020. 06. 24. | Pluzsik Tamás

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. A Burián–Kabdebó családban az utódok egymás kezébe adták és adják ma is a „lámpást”, a pedagógushivatást.

Régi – új csillogás

Régi – új csillogás

2020. 06. 17. | Pluzsik Tamás

Visszanyerte régi pompáját a Lenck-villa – a tervek szerint a nyár végén birtokba vehetik a soproniak. A Modern Városok Program keretében kétmilliárd forintból újították fel a soproni belváros egyik emblematikus épületét.

Hatvanöt éve együtt

Hatvanöt éve együtt

2020. 06. 17. | Pluzsik Tamás

Ezüstlakodalom, aranylakodalom – ünneplésre méltó események. A gyémántlakodalom már egyre ritkább, ha pedig egy pár az esküvője 65. évfordulóját is megéli, az újságba kívánkozik. A vaslakodalmát ünnepelte a napokban egy pedagógus házaspár, Haller István és felesége.

Évszázados soproni múlt

Évszázados soproni múlt

2020. 06. 17. | Pluzsik Tamás

„Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

Ország gólyák nélkül

Ország gólyák nélkül

2020. 06. 10. | Pluzsik Tamás

Száz éve indultak az úgynevezett gyermekvonatok, amelyek Hollandiába és Belgiumba vitték a szegény, árva magyar gyerekeket. A többség pár hónapot vagy évet töltött külföldön, majd hazatért. A soproni Horváth Irén viszont Belgiumban élte le az életét...

Sírtak a harangok

Sírtak a harangok

2020. 06. 05. | Pluzsik Tamás

Sopronban több helyszínen is megemlékeztek a Trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára: a parkerdőben felavatták a Trianoni Emlékparkot, a város vezetői koszorút helyeztek el a Hőségzászlónál, valamint a Barátság parkban is. Zúgtak a harangok 16.32-kor, este pedig elsötétült a Tűztorony.

Érettségi öltönyből mementó

Érettségi öltönyből mementó

2020. 06. 03. | Pluzsik Tamás

Sopron, te lelkünk éltető láng! Hű őr az ősi végeken” – hangzanak Sarkady Sándor sorai a város himnuszában. Vallják ezt azok, akik már nemzedékek óta itt élnek, és azok is, akik elszakadtak Soprontól.

A tenisz is összeköt

A tenisz is összeköt

2020. 05. 27. | Pluzsik Tamás

Az alma nem esik messze a fájától, tartja a mondás, melynek igazságáért nem kell messzire menni Sopronban sem. Keszei István több sportágba is belekóstolt, mígnem napjainkra Sopron teniszéletének adminisztratív vezetője lett. Krisztián (Kiki) fia síelőként és teniszezőként is sikeres volt, jelenleg edzőként kamatoztatja tudását.