Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Új facsemeték a lucok helyén

Új facsemeték a lucok helyén

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A soproni erdőkben folyamatosan dolgoznak az úgynevezett betűzőszú okozta károk felszámolásán: a beteg lucfenyőket kivágják, helyükre új, őshonos facsemetéket telepítenek. A munka hamarosan véget ér.

A betűzőszú rovar megjelenése meglehetősen nagy károkat okoz a Soproni-hegység erdeiben. Ennek mértékéről Folcz Ádám, a Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. főmérnöke lapunknak elmondta: a lucfenyveseknél több mint ötvenhektárnyi területet kellett teljesen levágni. Ezen felül további több tízhektárnyi faállomány volt az, ahol csak szálanként vagy kisebb foltokban kellett beavatkozni a beteg fák miatt. 

– A munkát tavaly nyár végén kezdtük, és most érünk a végére – tette hozzá a főmérnök. – A kényszer fakitermelésekkel próbáljuk lassítani a rovarok terjedését. Fontos szempont az is, hogy lehetőség szerint a fenyvesek helyén őshonos lombos faállományokat hozzunk létre. A károk mozaikosan ugyan, de a Soproni-hegyvidék szinte egészét érintették, így sok helyen nemcsak a turistautakat, hanem a közforgalom számára megnyitott utak környékét is. Ezeken a területeken a munkálatok idejére figyelmeztető táblákat helyeztünk ki, valamint igyekszünk minél szélesebb körben tájékoztatni az erdőjárókat, hogy lehetőség szerint kerüljék ezeket a helyeket, illetve nagy odafigyeléssel haladjanak el munkatársaink mellett.

Folcz Ádám hozzátette: a lucfenyőről tudni kell, hogy a Soproni-hegységben termőhelyi igényeinek határán vagy sok helyen azon kívül is telepítették a fafajt. Az elmúlt évek nagyon enyhe telei és a nyári meleg, aszályos időszakok nem tettek jót a fák kondíciójának, általános egészségi állapotának, ugyanakkor kedveztek a szú bogarak áttelelésének, elszaporodásának. Ezek a párhuzamosan lezajló folyamatok vezettek ahhoz, hogy manapság ilyen mértékben megbetegedtek a térségünkben a fenyők, különösen a lucfenyők.

Gondozás az újraültetés után

Az új erdősítéseket, a fiatal erdőket most még csak néhány tíz centiméteres apró csemeték alkotják, és hosszú évekbe kerül, mire erdővé cseperednek. Az „erdei óvodákban” az erdészek folyamatosan nyomon követik a fácskák növekedését és a megfelelő gondozással, ápolással segítik őket, hogy a laikus szemnek megszokott erdővé váljanak.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...