Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Tömegesen érkeznek a rafinált poloskák

Tömegesen érkeznek a rafinált poloskák

| Elek Szilveszter | Zöld Sopron

Egyre nagyobb számban bukkannak fel a zöld vándorpoloskák otthonaink környezetében. Az agresszívan terjeszkedő faj sok kellemetlenséget okoz, de lehet ellene védekezni.

A Fertő–Hanság Nemzeti Park szakembereitől megtudtuk: a zöld vándorpoloska legnagyobb számban a mediterrán és a szubtrópusi térségekben fordul elő. Az enyhe telek miatt azonban egyre északabbra merészkedik – mára Magyarországon is tömegesen elterjedt. A vérszívó ágyi poloska kivételével nincs olyan faja ennek a rovarnak, ami az emberre is veszélyes lenne. Ugyanakkor elképesztő tűrőképességével és bűzmirigyével a zöld vándorpoloska is igencsak kellemetlen pillanatokat tud okozni – különösen ősszel, amikor a hideg idő beköszöntével elkezdi csábítani őket az otthonaink melege.

A szúnyogháló ideális lehet a rovatok távoltartására, azonban az alaposság ennél a módszernél elengedhetetlen, ugyanis a poloskák szerfelett rafináltak, és előbb-utóbb a legkisebb rést is megtalálják. Ha bejutottak, nem szabad őket bántani, hiszen akkor biztosan elkezdik használni a ragadozók ellen kifejlesztett bűzmirigyeiket. Gyors megoldás a rovarok felporszívózása, de ha igazán biztosra szeretnénk menni, óvatosan tereljük őket pohárba, majd úgy tegyük ki az utcára.

A zöld vándorpoloska nem az otthonainkban okozza a legnagyobb problémát, hanem a termőföldeken. Előszeretettel szívogatja a különböző haszonnövények terméseit, amelyeket ürülékével és jellegzetes szaganyagával is fogyaszthatatlanná tesz.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...