Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron, ahogy a magasból látszik
A Várhely-kilátó adottságai kiválóak, talán innen nyílik a legszebb panoráma a Sopront övező erdőségekre Fotók: Németh Péter

A kilátók városa: 1885-ben közadakozásból épült torony a Várhelyen

Sopron, ahogy a magasból látszik

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Folytatjuk a soproni kilátókat bemutató sorozatunkat, ezúttal a Várhely következik. Innen nyílik a legszebb panoráma a Sopront övező erdőségekre.

A Soproni Parkerdő nyolc kilátója közül a Várhely az egyik legrégebbi. Építési helye – a Sopron melletti Várhely (Burgstall) – a nyugat-dunántúli hallstatti kultúra legfontosabb lelőhelye. A Romwalter Károly és Diem Gusztáv levéltáros által 1886-ban kiadott „Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen” című első soproni képes útikalauz érdekesen írja le az 1885-ben közadakozásból épült kilátótornyot. Egy földbe ásott kunyhó belseje faoszlopokkal volt kitámasztva és belülről deszkával kizsaluzva. Az így kialakított kunyhó nyújtott védelmet a kirándulóknak zivatar ellen, melyből lépcső vezetett a mintegy 10–12 méter magas toronyba. Az idő viszontagságainak kitett fatorony már 1896-ban javításra szorult volna, de erre csak 1909-ben került sor. A felújított kilátó sem volt hosszú életű, 1929-ben újat kellett építeni helyette. Ez 1979-ig állt, amit a Somfalvi György által tervezett, 1981-ben átadott – a mai formájában látható – kilátó váltott fel. Sajnos 2007-re ez is életveszélyessé vált, és le kellett zárni. Sopron önkormányzatának támogatásával a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. 2009 novemberére a kilátót teljes egészében felújította, így azt ismét megnyithatták a nagyközönség számára.  

A Várhely-kilátó adottságai kiválóak, talán innen nyílik a legszebb panoráma a Sopront övező erdőségekre. Északkelet felé Sopront, Bánfalvát, a Bécsi-dombot, a Fertő tavat, míg délre a soproni hegyeket és a Rozáliát láthatjuk. Nyugatra Ágfalva, Lépesfalva, Fraknó vára és a Schneeberg tárul a szemünk elé, míg északra tekintve a Ruszti-dombsor és a Lajta-hegység látványában gyönyörködhetünk. A Várhely-kilátó lábánál fekszik a korábban már említett hall­statti kultúrát bemutató történelmi emlékpark.

Forrás: A Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a TAEG Zrt. közös gondozásában jelent meg 2013-ban.

Látogatható kilátók: A Soproni Parkerdőben a Károly-magaslati, valamint a Kecske-hegyi kilátó kivételével az összes kilátó látogatható.



Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...