Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron, ahogy a magasból látszik
Kugler Henrik 1876-ban vetette fel a városi tanácsban a kilátó megépítésének tervét Fotók: Németh Péter

A kilátók városa: a régi Gloriette helyét egy kőbe ágyazott jel mutatja

Sopron, ahogy a magasból látszik

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Folytatjuk a soproni kilátókat bemutató sorozatunkat, ezúttal a Gloriette következik. Innen szép kilátás nyílik a Várhely, a karmelita templom, Bánfalva, a Rozália-hegység és a Schneeberg irányába.

A Vas-hegyen már az 1900-as évek elején is állt kilátó. Romwalter Károly és Diem Gusztáv 1886-os évben kiadott „Illustrierter Führer durch Oedenburg und seine Umgebungen” című művében – amely az első soproni képes útikalauz volt – találunk utalást a kilátó létesítésének körülményeire.

Ebből tudjuk meg, hogy Kugler Henrik 1876-ban a városi tanácsban felvetette a Vas-hegyen létesítendő gloriette gondolatát, ami 1900-ban mint parapluie (ernyő) majd 1909-ben mint gloriette valósult meg. A kilátó 367 méter magasságban, fával borított meredek sziklafal szélén állott. Ez a gloriette már nem létezik, egykori helyét egy kőbe ágyazott magassági jel mutatja. A ma látogatható kilátón elhelyezett táblán a következő felirat olvasható: „Építette a régi Gloriette helyén a Tanulmányi Állami Erdőgazdaság a Soproni Városszépítő Egyesület közreműködésével 1989-ben.”

A kilátó magassága 8 méter, járószintje 3 méter, szép kilátás nyílik a Várhely, a karmelita templom, Bánfalva, a Rozália-hegység és a Schneeberg irányába. A szép kilátóhelyen padok kínálnak alkalmat a pihenésre.

Forrás: A Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a TAEG Zrt. közös gondozásában jelent meg 2013-ban.

Látogatható kilátók: A Soproni Parkerdőben a Károly-magaslati, valamint a Kecske-hegyi kilátó kivételével az összes kilátó látogatható.


Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...