Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron, ahogy a magasból látszik
Közel 50 éve, a fakitermelés után derült ki, hogy a gerincről szép kilátás nyílik Görbehalomra, Brennbergbányára és Ausztriára Fotók: Németh Péter

A kilátók városa: a Poloskás-bércen 1972-ben épült egy hatszintes fakilátó

Sopron, ahogy a magasból látszik

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Folytatjuk a soproni kilátókat bemutató sorozatunkat, ezúttal a Béke-kilátó (Poloskás-bérci kilátó) következik. Innen szép kilátás nyílik a brennbergi völgyre.

A soproni hegyvidéken található 467 méter magas Poloskás-bércen az 1970-es évek elején végrehajtott fakitermelés után derült ki, hogy a gerincről szép kilátás nyílik Görbehalomra, Brennbergbányára és Ausztriára. Így 1972-ben meg is épült egy nyitott tetejű, hatszintes fakilátó, ami 22 méter magas volt. Az építmény a Béke nevet kapta, tervezője Somfalvi György volt. Az idő vasfoga azonban kikezdte a kilátót, ezért 1993-ban el kellett bontani. A betonalap viszont megmaradt, és Hadas László segítségével megszülettek az új Béke-kilátó tervei. A kilátó 13 méteres, 7,4 méter magasan lévő járószinttel. A munka lelke Kovács Sándor volt, aki már az első kilátó építésében is részt vett. Rendhagyó módon itt név szerint megemlékezünk azokról a lelkes segítőkről, akiknek nagy szerepe volt abban, hogy a Poloskás-bércen ma is látogatható kilátót találnak a kirándulók: Kreisz Ede, Kusztor József, Kántor István, Reider Ferenc, Fodor László, Takács József, Babos Kálmán, Horváth Lajos, Szőcs Vendel, Dallos János, Sydorkó Péter, Balogh Csaba és utoljára, de egyáltalán nem utolsó sorban Major Sándor, a parkerdei kerületvezető erdész. Az új kilátó avatására 1994. december 15-én került sor. Szép kilátás nyílik innen a brennbergi völgyre.

Forrás: A Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a TAEG Zrt. közös gondozásában jelent meg.

Lezárt kilátók: A koronavírus-járvány miatt a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. a kezelésében lévő összes kilátót lezáratta, így a sorozatunkban bemutatott helyszínek sem látogathatóak.


Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...