Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron, ahogy a magasból látszik
Az Ó-Hubertusz-kilátóból is páratlan körpanoráma tárul elénk Fotók: Griechisch Tamás

A kilátók városa: a Dudlesz-erdőben vadászlak is állt a ’30-as években

Sopron, ahogy a magasból látszik

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Folytatjuk a soproni kilátókat bemutató sorozatunkat, ezúttal az Ó-Hubertusz-kilátó következik. Innen nézve „lábunk előtt hever” Sopron gyönyörű városa.

A mai Ó-Hubertusz-kilátó a harmadik ilyen jellegű építmény a város menti Dudlesz-erdőben. Ezen a helyen az első kilátót az 1903-ban alakult Dunántúli Turista Egylet kezdeményezésére építették 1904-ben a Bécsi-dombi víztárolótól nem messze, 264 méter magasságban. Ezt sajnos 1926-ban lebontották. 1930-ban egy vadászlak és egy új kilátó került a helyére.

Az 1938-as földrengéskor a kilátó összedőlt, így 1939-ben a Városszépítő Egyesület megbízásából Rosenstingl Antal betonból készült kilátót tervezett a helyére, de a II. világháború miatt ez nem valósulhatott meg. A háború az épületeket véglegesen eltüntette. A Dunántúli Turista Egyesület századik születésnapja alkalmából tartott ünnepségen merült fel egy új kilátó építésének gondolata, ami egy év alatt a város, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. és a természetjárók közreműködésével – Mile Zoltán kivitelezésében – meg is valósult. Ünnepélyes átadása 2004. október 9-én volt. A kilátó magassága 15 méter, járószintje mintegy 11 méter.

A kilátóból páratlan körpanoráma tárul elénk. Innen egyszerre láthatjuk a Schnee­berget, a fraknói várat, a Soproni-hegységet, a Lajta-hegység vonulatát, oldalában Kismartonnal (Eisenstadt), a Fertő tavat, a kőhidai medencét, átellenben a Szárhalommal és a Kecske-hegyi kilátóval, rálátunk a Pintytetőre és a Virágvölgyre. Természetesen „lábunk előtt hever” Sopron gyönyörű városa is.

Forrás: A Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a TAEG Zrt. közös gondozásában jelent meg 2013-ban.


Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...