Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Sopron, ahogy a magasból látszik
A Sörházdombi-kilátótóból remek kilátás nyílik az egész városra, a Fertő tóra és a Soproni-hegységre is Fotók: Griechisch Tamás

A kilátók városa: a Sörházdombra már 1900-ban gloriette-et építettek

Sopron, ahogy a magasból látszik

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Sopront a kilátók városaként is lehetne jellemezni – a TAEG Zrt. kezelésében 9 is magasodik. Új sorozatunkban az egyes kilátók múltját idézzük fel, illetve fotón azt is bemutatjuk, hogy mit láthatunk a magasból.

A Lövérek legalacsonyabb dombja a Sörházdomb, a volt Tulipán-magaslat. A 298 méter magasan álló kilátó helyén először az 1900-ban épített gloriette állt. 1939-ben háromszögelési pontot jelöltek ki itt, melynek tornyát a turisták kilátóként használták. A II. világháború alatt összedőlt, ezért lebontották. Helyén 1969–70-ben épült új kilátó Rosenstingl Antal tervei alapján. A torony 16,5 méter magas volt. A folyamatos karbantartás hiánya miatt az 1980-as évek elejére életveszélyessé vált, és azt is lebontották.

A város és az erdőgazdaság együttműködésében – támogatva a civil kezdeményezést – 2006-ban a Sörházdombon új kilátó épült. A Sörházdombi-kilátó a parkerdő kilátói közül az egyetlen, amely ragasztott tartókból összeállított csavarozott faszerkezettel rendelkezik, s így építészetileg is egyedülálló alkotás. Szabó Péter és munkatársai tervezték, Mile Zoltán kivitelezte. A városhoz legközelebb lévő kilátó, hisz belterületen fekszik, s ennek köszönhetően igen népszerű kirándulóhely.

Remek kilátást nyújt az egész városra, a Fertő tóra és a Soproni-hegység erdőkkel borított lejtőire. Szép idő esetén a Schneeberg és a Rax vonulatai, sőt Pozsony és Bécs szélkerekei is láthatók.

Forrás: a Soproni kilátók című kiadvány, amely a városi szabadidősport szövetség természetjárói, illetve a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. közös gondozásában jelent meg 2013-ban.


Kapcsolódó cikkek

Hogy tiszta maradjon a város!

Hogy tiszta maradjon a város!

2023. 11. 22. | Köves Andrea

Sopron élen jár a szelektív hulladékgyűjtésben. A város területén 26 szelektív sziget várja a lakosságot, az a hulladék pedig, ami nem helyezhető el e...

Készüljünk adventre!

Készüljünk adventre!

2023. 11. 22. | Madarász Réka

Idén december 3-ára esik advent első vasárnapja, így azoknak, akik még nem készítették el vagy vásárolták meg az ünnepi koszorújukat, épp ideje gondos...