Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Segítsük a fecskéket!

| Zöld Sopron

A molnár- és füsti fecskék fészeképítésének segítéséhez mesterséges sárgyűjtőhelyek létrehozását javasolja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület.

A természetvédők felhívták a figyelmet arra, hogy nehezen indult az amúgy is megfogyatkozott állományú molnár- és füsti fecskék költése idén tavasszal is: az elhúzódó hűvös idő miatt vonulásuk legalább két hetet csúszik. A fecskék sárból készítik el és tatarozzák fészkeiket, de azokon a helyeken, ahol aszfalttal, betonnal, térburkoló kővel fedték le a talajt, nem találnak maguknak kellő mennyiségű építőanyagot. Emellett az egyre gyakoribbá váló aszályos tavaszok, nyárelők is gondot okoznak. Ezen a természetes és a kihelyezett fészkek, fészektelepek közelében mesterséges sárgyűjtőhelyek létesítésével és fenntartásával lehet segíteni.

A szakemberek azt javasolták, a kisforgalmú utak földes padkáján, gyártelepek udvarán slag vagy vödör segítségével asztalnyi területet iszapoljunk be, majd addig locsoljuk a vizet, amíg a talaj többet már nem tud beszívni. Ezután néhány naponta újra locsoljuk a területet, folyamatosan lágy saras állagban tartva azt. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...