Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
High-tech technológia a faiparban
A Roth-technikumban a faiparos diákok modern tervezőprogramokkal, gépekkel dolgozhatnak. Fotó: Filep István

Precízebb, gyorsabb mérések, rövidebb gyártási intervallumok, időtakarékos megoldások

High-tech technológia a faiparban

| Szilágyi Andrea | Zöld Sopron

A digitalizáció az élet minden területén utat tör magának: előnyeit számos szektor is felfedezte már. A faiparban dolgozók munkafolyamatai is sok változáson mentek keresztül az elmúlt években, melyekre az oktatók igyekeznek már az iskolákban felkészíteni a diákokat.

Az emberek fejében kialakult kép szerint a faipar egy hagyományos, kézműves iparág. A technika fejlődésével azonban ez a szektor is sokat változott az elmúlt években. A hagyományos, manuális eszközök és szerszámok folyamatosan fejlődnek, digitalizálódnak. A tervezési fázis sem „kerülhette el” a fejlődést.

– Tervezőszoftverekkel dolgozunk, számítógépen alkotjuk meg digitálisan az elkészítendő bútorokat – monda dr. Göncz Balázs, a Roth Gyula Technikum oktatója. – Először persze kézzel tanulnak meg rajzolni a diákok. Gyakorolják a precizitást, a vonalhúzást és a rajz azon szabályait, amelyek alapján dolgozik a szoftver is.

A 2010-es évek elején az első osztályok, akiknek elkezdték oktatni a modern szoftverek és gépek használatát a technikumban, többségükben hallani sem akartak a változásról. Kezdetben nehezükre esett összeegyeztetni a digitalizációt a hagyományos módszerekkel, eszközökkel. Azonban ahogy teltek az évek, megváltozott a diákok hozzáállása is. Manapság már természetes számukra, hogy a terveket nem papírra vetik, hanem egy számítógépes programban hozzák létre. Nem jelent gondot az áttérés a „valóságból” a digitalizációba. – Azt gondolom, hogy ez abszolút generációs különbség, és részben a digitális bennszülöttségre vezethető vissza – folytatta dr. Göncz Balázs. – Ahogy a mai gyerekek már otthonosabban mozognak például a közösségi média világában – és az ezekhez kapcsolódó eszközök használatának területén –, magabiztosabban kezelik az elektronikus tervezőprogramokat is.

Ehhez a Roth Gyula Technikum minden segítséget megad. Biztosítja a tervezőprogram hozzáférhetőségét, emellett modern gépeken tanulhatják meg a szakma fortélyait a faiparos diákok. Az erőfeszítés nem hiábavaló: a szakon tanulók rendszerint eredményesen szerepelnek az országos megmérettetéseken, a WorldSkills nemzetközi szakmai versenyeken, valamint sikeresen abszolválják a felsőoktatás kihívásait is.

A nagyobb vállalatok hamar meglátták a digitalizációban a lehetőségeket – precízebb és gyorsabb mérések, rövidebb gyártási intervallumok, időtakarékos megoldások. Ezért volt szükséges központilag és helyi szinten is az oktatási körülmények modernizációja, hiszen olyan szakembereket kell képezniük az intézményeknek, akik a munkaerőpiacra kilépve sikeresen helyt tudnak állni a dinamikusan változó ipari környezetben.

– Olyan ez, mint egy önvezető autó. Az ember azt gondolhatja, a kocsi mindent megold helyette. De csak aki elsajátította a szakma alapjait, és érti a high-tech megoldásokat, válik igazán jó járművezetővé – zárta az oktató.

A csúcstechnológia nem csak a tervezésben és megvalósításban érhető tetten. Már diákként megismerkednek a tanulók olyan berendezésekkel, melyek a fa külső tulajdonságai alapján nagy pontossággal fel tudják mérni az adott faanyag egészségi állapotát.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...