Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Poloskatámadás
Nyugati levéllábú poloska Fotó: izeltlabuak.hu

Poloskatámadás

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A hűvösebb idő beköszöntével Sopronban is nagy számban jelennek meg a zavaró, de az emberre veszélytelen poloskák.

Az új inváziós, azaz nem őshonos poloskafajjal már városunkban is lehet találkozni. Az idén ősszel elszaporodott rovar a tél elől menedéket keresve bújik el a házak, ablakok repedéseiben, a melegebb pincékben, de akár az autókban is felbukkanhat. 

Mint azt Szita Renátától, a Fertő–Hanság Nemzeti Park biológusától megtudtuk, napjainkban három idegenhonos poloskafaj inváziójával nézünk szembe Magyarországon, ám az emberi egészségre egyikük sem veszélyes. Áttelelve azonban komolyabb károkat okozhatnak a szántóföldi növényekben, a gyümölcsösökben, a zöldségesekben, emiatt is fontos a védekezés. A kereskedelemben kapható rovar­irtószereket is használhatjuk, ám az is eredményes, ha a poloskákat, harlekinkaticákat összeporszívózzuk és elégetjük – javasolta a szakember.

– A hazánkban megjelent inváziós poloskafajok Ázsiában, Amerikában, a trópusokon őshonosak, és úgy véljük, a szállítmányozással kerültek be Európába, s onnan hazánkba – tette hozzá Szita Renáta. – A poloska rendkívül jól repül, akár száz kilométert is megtesz. Egy-egy nőstény pedig akár 200 petét is rakhat, azaz gyorsan szaporodó állatról van szó. A hideget azonban nem tűri, egy keményebb tél jelentősen megrikíthatja az egyedszámot.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...