Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Pihenés a tóparton
A Szalamandra-tavat 1977-ben mesterségesen hozták létre, két részből áll Fotó: Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.

A Szalamandra-tónál sok foltos szalamandra él

Pihenés a tóparton

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Azoknak, akik kellemes erdei környezetben piknikezéssel kívánnak kikapcsolódni, kifejezetten ajánlott a Sopronbánfalva felől is megközelíthető Szalamandra-tavi pihenőhely.

Mivel a Szalamandra-tavi pihenőhelyhez a Bánfalváról vezető földutat a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG Zrt.) felújította, így most már kényelmesen megközelíthető gépjárművel is. A Tacsi-árok – ahol az 1977-ben mesterségesen létrehozott Szalamandra-tó található – régóta kedvelt kirándulóhelye a Soproni-hegységnek. A tó két részből áll. Hordalékfogója 6.500 köbméter, míg maga a tó 10 ezer köbméter víz tárolására alkalmas, amit a patakon túlmenően a Fáber rét környékének vízgyűjtőterületéről eredő bővizű Természetbarát-forrás is táplál.

A TAEG Zrt. 2013 júniusában esőbeállóval, a tó alatt és felett lévő tűzrakó helyek és a hozzájuk tartozó asztal–pad garnitúrák felújításával, valamint a forrás környezetének rendbehozatalával tette még komfortosabbá a kirándulóhelyet. A terület további nevezetessége, hogy a Szalamandra-tó és a Fáber rét közötti hosszan elnyúló területen található a Soproni-hegység legnagyobb szelídgesztenyése.

A tó gyalogosan Sopronbánfalva felől a sárga jelzésű úton, valamint a Ciklámen tanösvényen található Hétbükkfa irányából szintén ezen a jelzésen érhető el.

A névadó foltos szalamandrával (Salamandra salamandra) – a védett kétéltűvel – gyakran találkozhatunk ezen a területen. Magyarország hegységeiben honos, elsősorban 400 és 1000 méter közötti magasságban él. A lomberdők vizes, árnyékos élőhelyeit kedveli. Élénk színe mérgező bőrére hívja fel a figyelmet, mirigyeiben termelődő váladéka szembe vagy szájba jutva nyálkahártya-gyulladást okoz. Különféle rovarokkal, meztelencsigákkal, ászkákkal és férgekkel táplálkozik. Általában éjjel aktív, de nagyobb esők után nappal is látható.

Forrás: A Tanulmányi Erdőgazdaság gondozásában megjelent Szalamandra-tavi pihenőhely című kiadványa.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...