Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Méhek nélkül nincs élet
A méhek napján az érdeklődő gyerekek megnézhették a botanikus kertben lévő méhkaptárakat is. Fotó: Filep István

Magyarországon 1,2 millió méhcsalád él, ez soknak számít

Méhek nélkül nincs élet

| Madarász Réka | Zöld Sopron

A méhek világnapja célja, hogy minél több információt szerezhessünk ezekről a rovarokról, amelyeknek a száma drasztikusan csökken. A Soproni Egyetem változatos programokkal emlékezett meg az eseményről pénteken.

Először 2018. május 20-án került a naptárakba a méhek világnapja annak emlékére, hogy 1734-ben ezen a napon született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, Anton ­Janša. Pénteken délután ismeretterjesztő előadásokkal, mézkóstolóval és a botanikus kertben található kaptárak megfigyelésével hívták fel a figyelmet a méhek védelmére.


– Sok információ kering a méhekkel kapcsolatban, például az, hogy az élelmiszereink egyharmada függ a méhektől, vagy az, hogy ha a méhek eltűnnének a Földről, akkor az emberiség is – részletezte prof. dr. Lakatos Ferenc, a Soproni Egyetem Erdővédelmi Tanszékének egyetemi tanára. – Ennek ellenére a legtöbben nem ennek megfelelően élnek, gondoljunk csak arra, hogy szinte minden kerttulajdonos kéthetente lenyírja a füvet!


A méhek világnapját azért is hozták létre, hogy többet tudjunk meg a rovarokról. A legtöbben azzal sincsenek tisztában, hogy minden egyes virág fontos a méhek számára.


– Magyarországon 1,2 millió méhcsalád van, ami európai viszonylatban soknak számít – folytatta a professzor. – Sokan élnek méhészetből, és egyre többen vannak azok is, akiknek a kertje végében van néhány méhkaptáruk. Ők odafigyelnek arra is, hogy a kertjükben megfelelő számú virág legyen. Tavasszal ugyanis még nincs probléma: virágoznak a gyümölcsfák, a repce, az akác. A hárs és a napraforgó elvirágzása után azonban már gondot jelent a méhek számára a porgyűjtés, amin az utódok táplálása és természetesen a méz léte is múlik.


– Bánjunk óvatosan a permetezéssel! – javasolta prof. dr. Lakatos Ferenc. – A tevékenységet lehetőleg napnyugta után végezzük, így ugyanis napkeltére, mire a méhek előjönnek, már felszívódik a káros anyagok nagy része. Továbbá ültessünk minél több virágot és gyümölcsfát! A méhek világnapján itt, az egyetemen az év fáját, egy nagylevelű hársot ültettünk el, ami amellett, hogy remek méhlegelő, kiváló mézforrás is.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barátságos telekhatár

Barátságos telekhatár

2022. 06. 15. | Madarász Réka

A sövény természetes térelhatároló, emellett többnyire zaj- és porfogó, valamint díszítő funkciót is betölt. Egy jól kiválasztott és szépen gondozott...

Állatbarát Hunyadi-iskola

Állatbarát Hunyadi-iskola

2022. 06. 22. | Madarász Réka

A Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolában az állatvédelem iránt elkötelezett pedagógusok dolgoznak, éppen ezért pályázták meg az Állatb...