Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Kulacsokkal a környezetért

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel fontosságát. Egy jó kulacs nemcsak környezetbarát megoldás, hanem folyamatosan emlékeztet arra, hogy igyunk.

Egy egészséges felnőtt napi folyadékszükséglete 2–2,5 liter. A legkedvezőbb, ha ennek minél nagyobb részét tiszta víz teszi ki. Sokan a palackozott ásványvizeket részesítik előnyben, a műanyag flakonok azonban hulladékként hatalmas környezeti károkat okoznak. Szerencsére ma már a kulacsok óriási választéka áll a rendelkezésünkre. 

A hétköznapokra, sportoláshoz, illetve kiránduláshoz ajánlott műanyag kulacsok szinte minden minőségben és mennyiségben kaphatóak a piacon. Már csak az a kérdés, hogy valaki az árat, a praktikumot vagy a dizájnt részesíti-e előnyben.

– A helyhiányban szenvedők választhatnak olyan italtasakot, amely üresen összehajtható, kilapítható vagy akár feltekerhető, és természetesen újratölthető – mondta Kránitz Péter, egy italtartókat is forgalmazó online shop marketingese. – Azoknak, akik nem tudják nyomon követni a napi folyadékfogyasztásukat, tökéletes megoldást nyújt a motivációs kulacs. A palack hátoldalán órákra beosztott feliratok segítik ellenőrizni, hogy éppen hol tartanak a vízfogyasztásban.

Sokan aggódnak a műanyaggyártásban használt szerves anyag, a BPA (biszfenol-A) egészségkárosító hatása miatt. Nekik fejlesztették ki a BPA-mentes műanyag, az üveg- és a rozsdamentes acél kulacsokat. A fém italtartók között vannak olyanok, amelyek a gyártás során használt dupla falu technológiának köszönhetően az italt akár 24 óráig hidegen, 12 órán keresztül pedig melegen tartják. A tisztább, lágyabb vízre vágyóknak találták ki a vízszűrős kulacsokat. Ezek között vannak olyanok, amelyek csak az egyszerű csapvíz megszűrésére alkalmasak, de olyanok is, amelyek egy expedíció alkalmával akár a pocsolyák vizét is képesek megszűrni. A spirituális úton járóknak pedig különleges ajándék lehet egy természetes kristályokat tartalmazó kulacs, amelynek segítségével energetizáló elixírt készíthetnek maguknak. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...