Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap   www.sopronitema.hu

Kukahíradó

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Az ember mindig elmosolyodik, majd azonnal tesz egy hajító mozdulatot a szemetes felé, mikor a leghétköznapibb eszközök mellé – mint egy asztali lámpa vagy egy kerékpár – 20 oldalas használati útmutatót nyomnak a kezébe.

Mennyit bír a kuka?

Valószínűleg nem lenne ez másként akkor sem, ha a kukák mellé küldenénk egy füzetet, igaz? Pedig egyáltalán nem mindegy, hogyan használja a kukáját. Ígérjük, mi letudjuk röviden a legfontosabb szabályokat!

Kommunális hulladék a kommunális kukába!

A kommunális kukába értelemszerűen a háztartásban keletkező olyan kommunális hulladékot dobhat, amely nem veszélyezteti a gyűjtést végzők testi épségét (például: maró, fröccsenő hulladék), és nem rongálja az edény fizikai állapotát (például: műanyag kuka esetén forró hamu, esetleg beszoruló nagydarabos tárgy, fagyveszélyes időben nedves hulladék).

Mennyi az annyi?

A kommunális kukában elhelyezhető hulladék mennyiségére két szabály vonatkozik. Az egyik az űrméret szerinti felső határ (ezt az év elején az első negyedéves számlával együtt kiküldött, a kukára kötelezően kiragasztandó edényazonosító matrica is jelöli), amelyet könnyedén betarthat: csupán arra kell odafigyelnie, hogy a kuka fedele mindig lehajtható legyen. A túlrakott edények esetében a perem feletti hulladékot a gyűjtést végzők leveszik, majd az ürítés után visszahelyezik a kukába.

A másik fontos előírás a hulladékgyűjtő edények gyártó által meghatározott teherbírása. Természetesen a kukákat ürítők nem mérleggel járnak házról házra, de a napi szinten megemelt 1200–1500 kuka azért ad annyi rutint, hogy azonnal észreveszik a komolyabb különbségeket.

Néhány dekás eltérésre persze ők sem fognak szúrós szemmel nézni. Viszont, ha rendszeresen 5–10 kilogrammal túlrakja edényét, azt idővel még a legstrapabíróbb, szabványos kuka is megsínyli, hiszen hamarabb öregszik el, sérül meg, hiába készül jó minőségű, rugalmas műanyagból.

Ha nehezebb a kuka, vagy gyakran nem lehet lecsukni a fedelét, az STKH munkatársai matricát ragasztanak rá, ezzel hívják fel a figyelmet a szabályok betartására. A többlet kommunális hulladék elhelyezésére STKH emblémával ellátott zsákokat vásárolhat, amelynek ára a hulladékkezelés költségeit fedezi. A kukák mellé kihelyezett, jelölt zsákokat külön bejelentés nélkül, ürítési napokon az ingatlanok elől szállítják el. Más zsákban kihelyezett hulladékot viszont nem szállítanak el.

Kapcsolódó cikkek