Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Környezetünk védelméért

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A parlament az elmúlt héten szavazta meg a klímavédelemről szóló törvényt. A cél az, hogy Magyarország 2050-re klímasemleges legyen, ám már 2030-ra hazánk lehet a klímavédelem területén az Európai Unió legsikeresebb tagállama.

A környezet és a munkahelyek megőrzése érdekében az elmúlt időszakban több lépést is tett a kormány. Ennek fontos mozzanata, hogy jövő nyártól betiltják az egyszer használatos műanyagokat, de a tervek szerint az úgynevezett kifliszacskók továbbra is forgalomban maradhatnak.  

Az akcióterv keretében felszámolják az illegális hulladéktárolókat, megtisztulnak a folyók a szeméttől. Folytatódik a fásítási program, a kormányzat támogatja az elektromos autók és buszok használatát, továbbá hatszorosára növekszik az ország naperőmű-kapacitása.

További fontos változás, hogy jövő évtől tilos lesz az avar és a kerti hulladék égetése. A módosítás célja a levegő minőségének javítása, ezáltal a lakosság egészségének védelme. A törvény indoklásában emlékeztettek arra, hogy a levegő nem megfelelő minősége miatt uniós kötelezettségi eljárás van folyamatban Magyarország ellen. A levegőminőség alakulásában pedig a lakossági fűtés mellett kiemelt szerepe van az avar és a kerti hulladék égetésének. (mti)

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...