Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Konyhai fűszerek
Sült szárnyasoknak nagyon finom ízt ad a rozmaring, a borsikafű, a bazsalikom, a majoránna és a koriander, de kísérletezhetünk a mentával is. Fotóillusztráció

Konyhai fűszerek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Fűszernövényeinkre a nagyüzemi termesztés során rengeteg vegyszer kerül. Éppen ezért a legegészségesebb, ha az ablakban tartunk pár cseréppel, esetleg a termelői piacokon vásárolunk friss vagy szárított fűszereket.

Sok fűszernövényt manapság már nem is ismerünk. A leírások szerint Mátyás király udvarában zöldségfélékből és fűszerekből majdnem 500 félét használtak. Napjainkban jó, ha 50 félét meg tudnak nevezni a legtájékozottabbak.

– A fűszernövényeknek a kertben is fontos szerepük lehet: akad köztük olyan, ami remek talajtakaró vagy szegélynövény, másokat a szép viráguk miatt szeretünk – kezdte Hajdú Veronika gyógynövénytermesztő. – A fűszerek segítik az ételek emészthetőségét, kellemes ízt adnak nekik, ezen kívül nem elhanyagolható ásványianyag- és vitamintartalmuk sem.

A fűszerek okozhatnak gyomorproblémákat, ilyenkor kerüljük az erős ízűeket! A bors helyett használhatunk borsikafüvet is. Ízében hasonló, de nem bántja az epét, nem okoz refluxot. Sült szárnyasoknak nagyon finom ízt ad a rozmaring, a borsikafű, a bazsalikom, a majoránna és a koriander, de kísérletezhetünk a mentával is.

– Sertéshez a borsikafű, a kakukkfű, az izsóp, a zsálya, a fokhagyma és más hagymafélék, a chili, a petrezselyem, a majoránna, a kömény, bármilyen szárított zöldségféle és hagyma illik – folytatta Vera. – Vadakhoz használjuk az izsópot, a zsályát, a kakukkfüvet, a borókát, a babérlevelet vagy az édesköményt. A káposztás ételek „szeretik” a babérlevelet, a borsikafüvet, a koriandert, esetenként a tárkonyt, a kaprot, a zellert, a paprikaféléket és a hagymákat. Már egy egészen kis tárkonytól is mennyei íze lesz a levesnek.

Halakhoz nagyon jól passzol a citromfű és a kapor, a mustármag, a zeller, a fokhagyma, a citrom, a szárított zöldségfélék és a gombák. Paradicsomos ételekbe elengedhetetlen az oregánó és a bazsalikom, a fokhagyma, a borsikafű, a kakukkfű, a petrezselyem, a hagymafélék, a chili, a zeller és a sárgarépa. Gombafélékhez jó kiegészítő a turbolya, a petrezselyem, a majoránna, a borsikafű és a citromfű.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...