Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kirándulni szabad
Az autóspihenőt is lezárta a TAEG, nem használható Fotó: TAEG Zrt.

Parkerdő: lezárt kilátók, tornapályák, játszóterek

Kirándulni szabad

| P. Horváth László | Zöld Sopron

A soproni erdők továbbra is szabadon látogathatók, ugyanakkor a fenntartó Tanulmányi Erdőgazdaság (TAEG) Zrt. a kirándulók egészségének védelme érdekében több korlátozást is bevezetett.

Az erdőkben kirándulók számára a legfontosabb szabály, hogy a szabadban is tartsák be a koronavírus-járvány miatt meghozott ajánlásokat. Egymástól másfél–két méterre sétáljanak, lehetőség szerint kerüljék el a kedvelt helyeket. Így megelőzhető, hogy kis területen sok ember gyűljön össze.

Lapunk elmúlt heti számában (Soproni Téma, 2020. április 15., Sopron, ahogy a magasból látszik) már beszámoltunk arról, hogy a TAEG Zrt. a koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében a kilátókat lezárta. Ám nem ez az egyetlen korlátozás.

– Első lépésként bezártuk a Károly-magaslati ökoturisztikai központot, így nem látogatható a Károly-kilátó, a Kőhalmy Vadászati Múzeum, illetve az erdei büfé és játszótér sem – mondta lapunknak Bánáti László, a TAEG Zrt. vezérigazgató-helyettese. – Mindezek mellett a fakilátók sem látogathatók. A tiltásra táblák, szalagok is felhívják a figyelmet, ugyanakkor fizikailag is megakadályoztuk a feljutást. Az autóspihenő, a többi erdei játszótér és a szabadtéri tornapálya sem használható.

A vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet: azon utakra, ahol behajtani tilos tábla, illetőleg sorompó van, gépjárművekkel ne menjenek be. Csak a kijelölt helyeken szabad parkolni, a rétek, tisztások nem erre valók. Az erdőket ebben a mostani rendkívüli időszakban többen látogatják, mint korábban. Azzal azonban tisztában kell lenni, hogy bár a fakitermelések véget értek, a munka folyamatosan zajlik. Most szállítják el a faanyagot; a sétálókat ezeken a helyeken fokozott óvatosságra intik. A farakásokra tilos felmászni, mivel ez rendkívül balesetveszélyes! Lényeges továbbá, hogy a vadászat is folyamatos, így arra kérnek mindenkit, hogy a kora reggeli, illetve az esti órákban csak a kijelölt turista útvonalakon közlekedjen. A kutyával érkezők számára fontos, hogy az erdőben az ebet csak pórázzal szabad sétáltatni.

Április 10-től országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el, így a kijelölt helyeken sem szabad tüzet rakni, a tilalomra táblák hívják fel a figyelmet. A TAEG Zrt. arra is kéri a kirándulókat, hogy a szemetet ne szórják szét, azt tegyék a kijelölt gyűjtőhelyekre! Persze a legjobb lenne, ha mindenki hazavinné mindazt, amit magával hozott.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...