Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Kedvelt tanösvények
Téli túra a Soproni Parkerdőben – minden évszakban szerveznek hasonló rendezvényeket a TAEG Zrt. munkatársai Fotó: Németh Péter

Hétvégi foglalkozásokat és nyári tábort is tartanak

Kedvelt tanösvények

| P. Horváth László | Zöld Sopron

Hétvégente több százan – gyerekek és felnőttek – keresik fel az erdőgazdaság tavaly átadott két tanösvényét. A soproniak és az ide látogató turisták pedig szívesen sétálnak a parkerdőben. Ugyanakkor – sajnos – a rongálások mellett sem mehetünk el szó nélkül.

– Tavaly két új tanösvénnyel is bővült a Soproni Parkerdő – mondta el lapunknak Bánáti László, a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG Zrt.) parkerdei és kommunikációs igazgatója. – Az egyik a tavasszal kialakított boszorkány meseösvény, a másik pedig a kelta ünnepen átadott Várhely régészeti örökség tanösvény. Hétvégente ezeket a helyeket több száz gyermek és felnőtt keresi fel. A visszajelzések alapján állítható, mind jól érzik magukat. És meg kell említeni a Károly-kilátót, illetve a mellette lévő vadászati múzeumot, amelyek a parkerdő legnépszerűbb helyei. 

Mint megtudtuk, a parkerdőben sétáló soproniak és az ide látogatók döntő többsége betartja a szabályokat, védi és óvja a természetet, a tornaszereket. Ugyanakkor, sajnos több károkozás is történt tavaly az erdőben.

– A boszorkány meseösvénynél a megnyitása körüli időben megszaporodott a rongálások száma – tudatta Bánáti László. – A Pedagógus-forrásnál a kialakított víznyerőhelyet tették tönkre. Itt azt vettük észre, hogy szándékosan vésővel és kalapáccsal estek neki a betonnak. A zenepavilont pedig felgyújtották. A faház azért nem égett le, mert a tűzoltók időben kiértek, és a gyors beavatkozásnak köszönhetően megmentették a kis épületet. A károk helyrehozatalának költségét a TAEG Zrt. fizette ki. Ez pedig nem kis összeget jelentett. Ezúton is arra szeretném kérni az erdőjárókat, hogy akik rongálást látnak, azt jelezzék nekünk! Az elérhetőségünk sok helyen megtalálható az erdőterületeken.

Bánáti László szólt arról is, hogy idén is folytatódnak a közkedvelt hétvégi, tematikus foglalkozások. Emellett továbbra is megszervezik az erdei iskolát, a nyáron pedig tábort tartanak. A részletekről a tanulmányi erdőgazdaságnál lehet tájékoztatást kérni.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...