Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Jótékony vadászhölgy
Pálfalvi Edit és Cinka, valamint Dajmi kutyája – az állatok felszabadulnak vadászat közben, ahogy gazdájuk is. Fotó: Filep István

Pálfalvi Edit: A vadászat az embert megtanítja az alázatra

Jótékony vadászhölgy

| Köves Andrea | Zöld Sopron

Hagyományteremtő céllal idén először adták át a Gróf Széchenyi Zsigmond-emlékérmeket az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításon. Az egyetlen kitüntetett vadászhölgy a soproni kötődésű Pálfalvi Edit.

Az emlékérmet a jótékonysági vadászatért végzett eredményes tevékenység elismeréseként megyénként egy-egy vadász érdemelte ki. A 10 éves múltra visszatekintő jótékonysági vadászat két esztendővel ezelőtt vált országossá. Minden megyében december 27-én rendezik meg, a résztvevők mindegyike jelentős összeget ajánl fel nemes célra: a megyei kórház gyermekosztályát támogatják eszközbeszerzéssel.

Pálfalvi Edit és férje, Nagy Imre a kezdetek óta részt vesz a jótékonysági vadászatokon, üzenetértékűnek tartja a kezdeményezést. Két esztendeje már szervezőként veszi ki részét az eseményből.

– Óriási megtiszteltetés számomra, hogy méltónak találtak gyermekkorom hőséről, gróf Széchenyi Zsigmondról elnevezett emlékéremre, ráadásul egyetlen hölgyként vehettem át az elismerést – mesélte Pálfalvi Edit a Soproni Parkerdőben, ahova hű kísérőivel, Cinkával, a magyar vizsla lánnyal és Dajmival, a tacskó kislánnyal érkezett. – Tavaly Nagycenk környékére terveztük a jótékonysági vadászatot mintegy ötven vadász részvételével. Szenteste kaptuk a hírt: a Vas megyei programot covidos megbetegedés miatt nem tudják megtartani, így a vasi vadászok is hozzánk csatlakoznának. Három napon keresztül éjjel-nappal dolgoztunk kutyás és vadász barátaimmal együtt, hogy a közel nyolcvan vadász biztonságban, élménydúsan ejthesse el az apróvadakat. Szerencsére remek partnerre találtunk az Aranypatak Vadásztársaságban, mind az elnök, Vadon László, mind a vadászmester, Csaplár Aladár mindenben támogatott minket.

A kitüntetett kutyáinak köszönheti, hogy tíz évvel ezelőtt rátalált a vadászatra. Kutyatrénerként tevékenykedett, és szerette volna minél boldogabbnak látni társait. A vadászat közben kutyái felszabadulnak, örömük semmihez sem hasonlítható. Ugyanezt éli át gazdájuk is az erdőben. Ahogy Edit fogalmaz: a vadászat az embert megtanítja az alázatra. A vadász része a természet körforgásának, ott van a helye, amikor megadja a tiszteletet az elejtett vadnak, és akkor is, amikor lehetővé teszi a vad életét az etetéssel, gondozással. Szeretné, ha a vadásztársadalom megítélése javulna, ezért is tartja fontosnak az országos jótékonysági vadászatot, melynek év végi megyei programját már most aktívan szervezi férjével.

Tekintse meg további képeinket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...