Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Ízletes rizike, a fenyőaljgomba

Ízletes rizike, a fenyőaljgomba

| Zöld Sopron

Sorozatunkban a la­­kóhelyünk közvetlen közelében élő növények és állatok megismeréséhez, védelméhez szeretnénk hozzájárulni.

Az ízletes rizike – melynek tudományos neve Lactarius de­­li­­ciosus – az osztatlan te­­nyész­tes­­tű (bazidiumú) gombákhoz, a ga­­lamb­gomba alkatúak rendjébe tartozó ehető gomba, amely fenyőaljgomba néven is ismert. Közepes termetű, átmérője elérheti a tizenöt–húsz centimétert. Kalapja kezdetben begöngyölt szélű, közepe bemélyedő, majd szétterül. Színe zöld és narancssárga színű, fakó okkersárga, krémszínű foltokkal, körkörös sá­­vokban.

Lemezei élénksárgák, tönkje gödörkés. Húsa és tejnedve narancsvörös, lassan fakul. Kitűnő ízű, bár elkészítve so­­kan édeskésnek érzik. Ha nem más ételhez adjuk, erre érdemes figyelnünk. Gyorsan kukacosodik, ezért nem szabad sokáig tárolnunk!  

Megemlítjük még, hogy ha­­­­zánkban az ízletes rizike csak ott terem, ahol a hegyvidéki gyertyános–tölgyes vagy bükkös helyére erdei fenyőt telepítettek. 

Taschner Tamás

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...