Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  

Ízletes befőttek

| Madarász Réka | Zöld Sopron

Azt szokták mondani, az vagy, amit megeszel. A mai világban, amikor rengeteg káros hatás ér bennünket, különösen fontos arra törekednünk, hogy legalább a táplálékaink minél kevesebb tartósítószert tartalmazzanak.

Lekvár, befőtt, szörp, pálinka – a gyümölcsök „újkori” alakjai. Utóbbit általában a férfiak készítik (készíttetik), viszont az előbbiek megalkotása klasszikusan a hölgyek feladata. Ölbei Kinga az egészséges életmód híveként időt és energiát nem kímélve szinte mindent saját kezűleg állít elő.  

– Befőzésnél rendkívül fontos, hogy az üvegek tiszták legyenek. A legkevesebb időt az veszi igénybe, ha mosogatógépben mossuk el őket – tudtuk meg Kingától. – A kompótot úgy készítem, hogy egy liter vízhez negyven dekagramm cukrot teszek, öt percig forralom, beleteszem a gyümölcsöt egy-két percre, majd beleöntöm a kompótot az üvegekbe. Nátrium-benzonát helyett szalicilt használok. A dunsztolást lavórban, dunyhával, vastag plédekkel oldom meg. A lényeg, hogy minél lassabban hűljön ki a befőtt.

Lekvár eltevésekor lehet alkalmazni a hagyományos módszert: egy kilogramm megtisztított gyümölcshöz hatvan–hetven dekagramm cukrot teszünk, negyven percig forraljuk, majd – a már leírt módon – üvegekbe tesszük, és dunsztoljuk. A zselés módszer talán még egyszerűbb, annyiban különbözik az előzőtől, hogy a cukrot zselével két-három percig forraljuk. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...