Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Irtsuk a gyomot!
Fotó: illusztráció

Irtsuk a gyomot!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A tulajdonos fontos feladata, hogy az üresen álló telkén is rendszeresen elvégezze a gyom­irtást. Ezzel sokat segít az allergiában szenvedőknek, s nem mellesleg az elhanyagolt ingatlanok miatti pénzbírságot is elkerüli.

Legyen szó a belvárosról vagy a külvárosi területről, de Sopron utcáit rendszeresen járják a közterület-felügyelők. Ilyenkor tavasszal, amikor mind gyakrabban és gyorsabban jelennek meg az allergiát okozó gyomnövények, az üresen álló telkekre, ingatlanokra, földekre is figyelmet fordítanak.


Sajnos, vannak olyan porták, amelyeket nem gondoz a tulajdonosuk, illetve nem gondoskodik annak rendben tartásáról. Túl azon, hogy ezek az ingatlanok rontják a településképet, kórokozókkal fertőzhetik a környéket, s egyben szennyezik a levegőt az allergiát okozó pollenekkel.


A hatóság, amennyiben hiányosságot észlel, felszólítást küld. Amennyiben az nem vezet eredményre, akkor 50 ezer forintig terjedő helyszíni vagy 150 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság szabható ki.


De mit is jelent a tisztán tartás? A választ a soproni városházán kaptuk meg: az ingatlan és a hozzá tartozó közterület takarítása, a lehullott falevelek összegyűjtése, az allergén növények irtása, a parlagfű virágzásának megakadályozása, a rendszeres kaszálás, ezt követően a fű összegyűjtése a tulajdonos feladata. De ide tartozik az is, hogy biztosítani kell a csapadékvíz zavartalan elfolyását is.


Azt, hogy mennyire fontos lenne a tulajdonosok felelősségteljes hozzáállása, azt az is jelzi, hogy napjainkban Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A lakosság mintegy húsz százaléka szenved az allergia miatt.


A parlagfű ellen a kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, egyben a leginkább környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, vegetációs időben 3–4 alkalommal, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében kiemelten fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...