Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hűsítő források a parkerdőben

Az első átfogó, részletes munkát dr. Firbás Oszkár készítette el

Hűsítő források a parkerdőben

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

A Soproni Parkerdőben napjainkban több mint 30 kiépített forrás vízével hűsíthetik magukat a kirándulók. Sorozatunkban néhány, a turisták által kedvelt és látogatott forrást mutatunk be.

A Soproni Parkerdő sokféle természeti értéke mellett forrásokban is bővelkedik. A Sopron környéki forrásokról az első átfogó, részletes munkát dr. Firbás Oszkár készítette el 1955-ben, művében több mint 60 szivárgót és forrást mutatott be.

A Szent György-forrás napjainkban is kiépített forrásfoglalás, amely a Tacsi-árok alsó részébe torkolló Madárárokban, gyönyörű természeti környezetben található. Megközelíthető a Ciklámen tanösvényről.

A Hármas-forrás a Tacsi-árokban, az ördögároki elágazástól 230 méternyire tör a felszínre. Korábban három kifolyócső volt különböző szintekben elhelyezve, innen ered az elnevezése. Megközelíthető a Ciklámen tanösvényről, ahonnan a kék kör jelzésen meredek lépcsősoron érhetjük el. Sopron környékének egyik legfestőibb, legvadregényesebb helye. A forrást és környékét 2013 szeptemberében újíttatta fel a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.


A Ferencz-forrás a Soproni Parkerdő egyik legrégebben kiépített forrása, amely a Füzes-árokban tör a felszínre. 1907-ben Jány Ferenc saját költségén felújította, innen az elnevezése. Korábban Vadász-forrásként ismerték. Megközelíthető a zöld jelzésű úton.


Írásunkat következő lapszámunkban folytatjuk.

Jelentése: A forrás átvitt értelemben tisztát, eredetit, valaminek az eredetét, kezdetét jelenti. A forrásvíz fontos ismérve, hogy az év minden szakában közel állandó hőmérsékletű: 8–12 Celsius-fokos.

Forrás: A Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. gondozásában megjelent A soproni hegyvidék forrásai című kiadvány.


Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...