Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Harc a szúnyogok ellen
A földi kémiai szúnyoggyérítéshez szükséges vegyszert autóból, úgynevezett melegködös technikával juttatják ki a területre – ehhez az egészségügyi hatóság által engedélyezett irtószereket has

Harc a szúnyogok ellen

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Beköszöntött a nyár, az elmúlt hetek esős időjárása pedig kedvez a szúnyogok elszaporodásának. A soproni önkormányzat idén öt földi kémiai, valamint két biológiai gyérítést tervez.

A soproni önkormányzat az előző évekhez hasonlóan idén is a Fertő-parti településekkel (Fertőd, Fertőhomok, Fertőszéplak, Fertőrákos, Hidegség és Hegykő) együtt tesz eleget a jogszabályokban meghatározott szúnyoggyérítési kötelezettségének. Ezt földi kémiai, illetve földi biológiai módszerekkel végzi majd a megbízott vállalkozó, mivel egy uniós előírás miatt nem lesz lehetőség a korábban megszokott légi kémiai irtásra (erről lapunk előző számában írtunk: Már gyérítik a szúnyogokat, Soproni Téma, 2020. június 17.).  

A földi kémiai szúnyoggyérítéshez szükséges vegyszert napnyugtától gépjárművel juttatják a környezetbe. A kezelésekhez kizárólag az egészségügyi hatóság által engedélyezett irtószerek használhatók, melyek hatóanyagát az Európai Unió közös eljárásban hagyta jóvá, azonban az észszerű elővigyázatosság indokolt. A szabadon tárolt gyerekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idején és az azt követő egy órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató, mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen környezetében tartózkodni nem szabad. A földi szúnyogirtásra alkalmas gépjárművekkel két–három nap alatt lehet elvégezni a munkát az érintett területeken.

Sopron önkormányzata 2018–2019-ben fajmeghatározásra adott megbízást egy szakértőnek, aki a város közigazgatási területén mindkét évben 10 helyszínen végzett rovarvizsgálatot. Ezekből kiderült, hogy a legnagyobb számban a Culex és Simulium (púpos) szúnyogok fordulnak elő térségünkben, illetve több trópusi szúnyogfaj is megjelent, melyek gyérítésére – a rovarok életritmusa miatt – sokkal alkalmasabb a földi kémiai irtás.

A biológiai gyérítés az eddigi évekhez hasonlóan történik idén is. Az önkormányzat a hatékonyabb feladatellátáshoz rendelt egy úgynevezett lárvatérképet, melyet rovarbiológusok készítenek. A szakértők meghatározzák Sopron területén a lárvatenyészőhelyeket (állóvizek, belvizes területek), illetve az azokban megtalálható lárvák alapján a csípőszúnyogfajokat. A felmérés után az adatokat térképen rögzítik, majd ez alapján meghatározzák a leghatékonyabb gyérítési módot.

A város szúnyogirtási feladatainak elvégzését az állami szúnyoggyérítő munkálatok is segítik, melyeket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja.

Irtás több száz hektáron

Sopron területén, illetve a kapcsolódó településrészeken (Balf, erdei iskola, Görbehalom, Brennbergbánya, Új-Hermes, Ó-Hermes, Sopronkőhida–Tómalom–Jánostelep, Nyugat-major, Táncsics-major) 2400 hektáros területen végzi a vállalkozó a földi kémiai és 370 hektáron a környezetkímélő biológiai gyérítést, míg Fertőrákos, Fertőhomok, Fertőszéplak, Fertőd, Hegykő, Hidegség községek összesen, alkalmanként előreláthatólag 630 hektáron igénylik a földi kémiai és 27 hektáros területen a biológiai gyérítési munkákat. A földi kémiai irtást ötször, míg a biológiait kétszer tervezik elvégeztetni a települések az idei szezonban. A munka körülbelül 25 millió forintba kerül. 

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...