Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Hal mindig van, de fogás nem...
– Az állami jegy kiváltása egyesületi tagsághoz kötött, a jegy ára nem egységes, függ attól, hogy az adott egyesület milyen széles körű szolgáltatást nyújt – mondta Magyar Szilárd, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke. Fotó: Filep István

Az ifjúsági és felnőtt horgászoknak kötelező vizsgát tenni, amely egy online teszt

Hal mindig van, de fogás nem...

| Köves Andrea | Zöld Sopron

A horgászat az egyik legnépszerűbb hobbi hazánkban, jelenleg több mint 800.000 regisztrált horgászt tartanak számon. Most induló sorozatunk középpontjában a soproni horgászok állnak.

Elsőként azt foglaljuk össze Magyar Szilárd, a Sopron és Vidéke Horgász Egyesület elnöke segítségével, hogy mi minden szükséges ahhoz, hogy a soproni vagy a város környéki tavakban horgásszunk.

– Az országban működő 1200 egyesület 2100 jegyértékesítési ponton várja a horgászokat, akiknek több lépést is meg kell tenniük ahhoz, hogy hódolhassanak a szenvedélyüknek – kezdte Magyar Szilárd. – Elsőként a Magyar Országos Horgász Szövetség elektronikus szakrendszerébe kell regisztrálniuk az alapadataikkal, ezt követően válthatnak éves állami jegyet, amely a következő év január 31-ig érvényes. 14 év alattiaknál nincs vizsgakötelezettség, az ifjúsági és felnőtt horgászok számára kötelező a sikeres vizsga, amely egy 45 kérdésből álló online teszt. Az állami jegy kiváltása egyesületi tagsághoz kötött, a jegy ára nem egységes, függ attól, hogy az adott egyesület milyen széles körű szolgáltatást nyújt. Az állami jegy birtokában jogosult egy horgász a különböző időtartamra szóló – napi, heti vagy akár éves – területi jegy kiváltására.

Adódik a kérdés, hogy ha valaki mindezeknek a feltételeknek megfelel, akkor ezen kívül mi mindenre érdemes figyelnie, mielőtt horgászni indul. Az elnök hangsúlyozta, minden alkalommal ajánlott ellenőrizni, hogy a horgászatra jogosító okmányokat bekészítettük-e, illetve rendelkezünk-e a kötelező felszerelésekkel. Ezek közé tartozik a kiemelő háló, a legtöbb helyen szükséges már a halmatrac, illetve ha nem dobjuk vissza a kifogott zsákmányt, akkor gondoskodni kell a hal tárolásához, méréséhez szükséges eszközökről is, a fogási naplóban pedig rögzíteni kell, melyik vízterületen és mekkora halat fogtunk. Ha sötétben horgászunk, akkor kötelező eszköz a helyszínt 360 fokban megvilágító lámpa.

Mindezek mellett, ha például egy nyaralás során új tavaknál, folyóknál is horgásznánk, akkor érdemes a helyi egyesület egyedi szabályozását is megismernünk. 


Tekintse meg kvízünket!

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...