Soproni Téma

Ingyenes közösségi hetilap  
Gyérítés: jaj a szúnyogoknak!
Támadás a magasból – már Sopronban is védekeznek a szúnyogok ellen. Fotó: Leczovics Zsolt

Gyérítés: jaj a szúnyogoknak!

| Munkatársunktól | Zöld Sopron

Sopronban is elkezdődött a szú­­nyogok gyérítése. Ha szükséges, a kültéri rendezvényeket figyelembe véve megismétlik a védekezést.

Az elmúlt hetek esős időjárása miatt több helyen is megindult a szúnyogok fejlődése. Ennek hatására országszerte, így váro­sunkban is május végén kezdődött el a szúnyogok gyérítése. A múlt héten este hat óra után többször is felszállt egy repülőgép, hogy kijuttassa az írtószert. 

Mint azt az önkormányzatnál megtudtuk, a nyár folyamán több alkalommal várható szúnyoggyérítés. Ennek gyakoriságát szakértő bevonásával állapítják meg, a különböző kültéri rendezvények figyelembevételével. A központi szúnyoggyérítési programot a katasztrófavé­­de­­lem irányítja. Emellett az ön­­kormányzatok önállóan is vé­­gezhetnek szúnyoggyérítést. Továbbá idén is van lehetőség jelezni a katasztrófavédelemnek, ha az adott településen jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükségessé válik, a kö­­vetkező hetekben elrendelik a szúnyoggyérítést ott, ahol a helyzet ezt indokolja.

A védekezés során figyelmet fordítanak a méhészek megfelelő tájékoztatására, hiszen az állatok védelme miatt fontos, hogy időben értesítést kapjanak a munkálatok helyszíneiről és időpontjairól.

A légi szúnyoggyérítés az esti órákban zajlik, a földi pedig naplementekor kezdődik. A munka így a leghatékonyabb, és így jelenti a legkisebb kockázatot a méhekre. A felhasznált irtószerek használatát az országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkárság engedélyezi, az emberekre, háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelen.

Kapcsolódó cikkek

Barangolás a természetben

Barangolás a természetben

2024. 04. 17. | Madarász Réka

A Fertő–Hanság Nemzeti Park idén is változatos programokkal készül a természet és a kalandok szerelmeseinek. A már megszokott gyalog- és kerékpáros tú...